Citrontarteletter med Italiensk maräng
20-25 st
100 g rumsvarmt smör
1/2 dl socker
1/2 dl mandelmjöl
2 1/2 dl mjöl
Fyllning: lemon curd+citronsaft
Maräng: 3/4 dl vatten
150 g +50 g socker
3 äggvitor
1 tsk citronsaft
Tarteletter: Blanda smör/socker med mandel och vetemjöl.
Lägg degen i kylen 1 timme.
Sätt ugnen på 185 grader.
Smörj formarna och tryck ut degen.
Grädda mitt i ugnen i 5-8 min.
Låt svalna.
Knacka ut tartletterna.
Maräng: Häll vatten och 150 g socker i en kastrull och rör om.
Använd en hushållstermometer och koka tills sockerlagen är 110 grader.
Vispa äggvita, citronsaft och 50 g socker till fast maräng.
När sockerlagen är 122 grader häll den i marängen.
Vispa försiktigt i 10 min.
Häll marängsmeten i en spritspåse.
Fyll tartletterna med lemon curd utrörd i lite citronsaft.
Spritsa marängen ovanpå curden och bränn av med en gasolbrännare.
Ofyllda tartletter kan frysas.
( recept från maxi köket)
Kram//Erica