Vörtbröd

 
Vörtbröd 
 

2 st limpor 

1 pkt jäst, 50 g
1 mörk lättöl eller porter (33 cl) (kall eller rumsvarm går lika bra)
1 julmust (33 cl)
100 g smör, rumsvarmt

4 tsk vörtkryddor 
(eller 1tsk mald nejlika ,1 tsk mald pomerans,1 tsk mald kardemumma )
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
5 dl vetemjöl 
11–12 dl rågsikt 

1–2 dl russin (kan uteslutas) 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i bunken. Tillsätt lättöl och julmust. Kör maskinen så att jästen löses upp.

2. Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt smör, alla kryddor, salt, sirap, vetemjöl och rågsikt, lite i taget mot slutet.

3. Kör assistenten i ca 5 minuter.

4. Låt degen jäsa i bunken i ca 45 min.

5. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två bitar. Forma dem till limpor och lägg dem i var sin limpform, klädd med bakplåtspapper. Knåda in 1 dl russin i ena eller båda limporna om du vill.

6. Strö lite mjöl på deglimporna och låt dem jäsa under en bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. 

7. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 45 min.  Ta upp limporna ur formarna och låt dem svalna.


Kram//Erica 

Kommentera här: