Tre Surdegsgrisar!

 
Så var det dax att ta itu med surdegen som gjordes iordning igår.
 
Få den på jäsning innan morgonprommisen med Sigge
 
.Hade ett mål för promenaden,gå till den fina tomten i släden.
 
 
 
 
Degen hade jäst fint medans vi var på promenad,så det var bara att börja baka!
 
JULGRISAR  2 st(jag gjorde 3 st)
Dag 1
Surdeg: 25 g jäst
3 dl vatten, 37 grader
3 dl rågsikt
 
Dag 2
7 dl vatten, 37 grader
1 msk salt
1/2 dl olja
8 dl rågsikt
ca 13 dl vetemjöl (2 dl mjöl till utbak)
1-2 msk sirap
ev brödkrydda
 
Dag 1: Gör surdegen.
Låt den stå i rumstemp m plastfolie över bunken till nästa dag
 
Dag 2:Blanda surdegen med de övriga ingredienserna.
Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt jäsa i 30 min
Dela degen i 2 (3) delar,och ta undan till tryne,öron och svans
Gör runda bröd som du lägger på en plåt
Dekorera dom.
Russin till ögon och näshål
Låt jäsa 30 min på plåt
Värm ugnen till 225 grader
Stoppa in plåten och sänk genast värmen till 200 grader
Grädda i ca 40-45 min
Börjar dom bli för mörka, lägg då över ett bakplåtspapper.
Pensla med sirapsvatten när du tar ut bröden.
 
 
 
 
 
 
 
 
Å så var det någon som ville veta hur jag hade vikt servettgranen till lördagens middag.
Här kommer en bildserie,hoppas ni förstår!!
 
 
 
 
 
 
 
Dekorerade 30 mini pepparkakscupcakes med jultomteskumfluff och sp-figurerna 05.30 imorse,
Tobbe tog dom till jobbet.
Hoppas att det smakade till förmiddagskaffet!
Skumtomtefluff
 
3 dl grädde
20-25 skumtomtar klippta i mindre bitar
Värm grädden och låt skumtomtarna smälta i grädden
Rör ofta
När alla tomtar smält och smeten är slät ska den kallna och stå i kylen över natten
Vispa grädden med elvisp
Spritsa ut grädden
 
 
Kram//Erica
 

Kommentarer:

1 Anonym:

skriven

Tack för fikat, de var gott gotti gott gott

MVH

MIkael Alimak

Svar: Varsågod! //Erica
Erica Hermansson

2 Bibbi:

skriven

Du är helt otrolig med alla dina bakverk och mat.
Tackar även så otroligt mycket för att du ville berätta om din fina servettgran :)
Ska jag nog göra framöver :)
Brödet ser jättegott ut. Kram Bibbi

Kommentera här: