Smörgåstårtsbakelse//Pumpabakelse
En smörgåstårta i portionsformat.
Tyckte denna som Hilda Kirkhoff gjorde i Nyhetsmorgon för ett tag sen passade att testa i Halloween.
Brödet bakade jag själv, bakade dom i en muffinsplåt.
Fyllningen är en tonfiskröra, men det går ju göra vilken röra som helst.
Fyllningen är en tonfiskröra, men det går ju göra vilken röra som helst.
Denna bakelse är 'klädd' med hyvlad morot, men kan tänka mig att klä den med gurka el kanske gravad/rökta laxskivor.
12-14st
- 25 g jäst
- 3 dl vatten
- 0,5 dl rapsolja, naturell
- 2 msk honung
- 1 tsk salt
- 7-7,5 dl vetemjöl
- Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet till 37 grader.
- Lös upp jästen med vattnet och tillsätt rapsolja, honung och salt.
- Arbeta degen med en köksassistent och arbeta ner mjölet lite i taget. Arbeta degen i minst 10 minuter på medelhastighet.
- Plasta bunken och låt jäsa i 45 minuter.
- Smöra eller lägg bakplåtspapper/formar i önskad form du vill grädda ditt bröd i, springform passar 22-24 centimeter i diameter. Använd gärna en muffinsform om du gör bakelser.
- Lägg upp degen på lätt mjölat bakbord och forma degen efter önskad form. Arbeta degen så lite som möjligt.
- Låt degen jäsa i 45 minuter under bakduk.
- Sätt ungen på 200 grader varmluft.
- Bakelser i muffinsform: Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter.
- Ett stort bröd: Grädda näst längst ner i ugnen i cirka 25 minuter. Brödet ska ha 96 grader i innertemperatur.
- Ta ut brödet och låt det svalna helt på galler. Går utmärkt att frysa brödet.
- Jag valde att dela mina småa bröd i tre delar.
- ( recept från köket.se)
- Gör fyllningen och och lägg mellan bröden.
- Täck bröden med en blandning av färskost och creme fraiche.
- Plasta in varje bakelse och låt dom gärna stå över natten i kylen innan du dekorerar dom.
Vid garnering kan lite mera av färskost och creme fraiche behövas på bakelserna.- Skala morötterna och skär runna remsor med en potatisskalare. Lägg morotsremsorna på bakelserna (vertikalt) och lägg färsk timjan på toppen.
-