Kebabbåt/Kebabplanka
Att göra eget kebabkött är väldigt enkelt.
Jag har gjort mitt av älgfärs men annan färs funkar också.
4-500 g färs
kebabkrydda
salt
ev 1 ägg
Blanda färsen med kebabkrydda, salt o ev ägg.
(Man kan även strö kryddorna på den utplattade färsen)
Tryck ut färsen tunt, på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 200 grader varm ugn i ca 10 min.
När färsplattan kallnat , klipp el skär i bitar.
Bitarna kan nu frysas och tillagas senare.
Kebabbåtar
2 port
2 smördegsplattor
grovt riven smakrik ost
kebabkött
majs
uppvispat ägg
sallad
tomat
majs
röd lök
gurka
peperoni
kebabsåser
Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek.
Lägg på lite ost i botten.
På med lite majs och kebabkött,
Strö över lite mer ost.
Vik in smördegskanterna.
Pensla smördegskanterna med uppvispat ägg.
Grädda båtarna i 200 grader i ca 15-20 min.
Servera med grönsaker och såser.
Röd kebabsås
500 g krossade tomater
1 gul lök, finhackad
2 msk tomatpure
1 köttbuljongtärning
1/2 dl vatten
0,5 tsk svartpeppar
1 nypa socker
chilipeppar
Koka allt, Utom chilin i ca 20 min på svag värme.
Avsluta att krydda med chilipeppar till önskad hetta.
Kan serveras ljummen el kall.
Rosa kebabsås
3 creme fraiche
1/2 dl Fanta el apelsinjuice
1 tsk tomatpure
1 riven vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
salt & peppar
Rör ihop allt och 'låt stå till sig' någon timme i kylen.
Vispas upp strax innan servering till lite rinnigare konsistens.
Vit kebabsås
1 dl creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1/2 msk aromat
1/2-1 msk citronpeppar
Rör ihop allt. Smaka av och tillsätt mer om det behövs av något .
Denna sås är god till allt, nästan.
Vill man kan man mosa ner fetaost.
Kram//Erica