Schackrutig Sockerkaka
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
75 g smör, smält
1 dl vispgrädde
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Glasyr
40 g ljus choklad
40 g mörk choklad
75 g smör
½ dl vispgrädde
5–6 dl florsocker
1 äggvita, hårt vispad
Dekoration
strössel
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjöl, bakpulver, smör och grädde. Vispa ihop allt till en smet.
3. Dela smeten i två skålar. Rör ner kakao i den ena och vaniljsocker i den andra.
4. Smörj och bröa två limpformar, ca 1 ½ liter. Häll chokladsmet i den ena och vaniljsmet i den andra.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 25–30 min.
6. Glasyr: Smält chokladen och smöret tillsammans i en kastrull på svag värme. Ta bort kastrullen från värmen och rör i grädde, florsocker, och den hårt vispade äggvitan. Vispa glasyren ljummen. Mängden florsocker anpassas till en lagom bredbar konsistens.
7. Dela de två kakorna mitt itu på längden. Bred glasyr mellan bitarna och lägg dem så att de bildar ett rutmönster. Bred resten av glasyren över kakan. Garnera med strössel.
Fotot är tagit av min bloggvän Erika Skogly / har bloggen smaskelismaskens
recept från tidningen hembakat
Kram//Erica
Kommentarer:
Men så gott! Vanliga schackrutor är jag väl bekant med men detta är nytt!
skriven
Ser gott ut :)