Vitlöksgratinerade Blåmusslor
Har tillbringat helgen hos svärmor & svärfar.
Vi bjöd på fredagsmiddagen, den bestod av lite av havets läckerheter.
Till fördrink blev det en Frozen Applepie Martini.
FROZEN APPLEPIE MARTINI
2 glas
vaniljsockerlag: 1 dl vatten
1/2 dl socker
1 krm vaniljsocker
Koka lagen och låt den kallna
Blanda:
8 cl vodka ( vanilj vodka)
4 cl vaniljsockerlag
6 cl citronjuice
8 cl äppeljuice
4 isbitar
Fukta kanten på glaset med en citronklyfta el en äppelklyfta.
Blanda 2 tsk socker+2 tsk kanel och doppa den fuktade glaskanten i kanelsockret.
Vitlöksgratinerade Blåmusslor
till 4 pers.
1 kg färska el frysta blåmusslor
3 charlottenlökar
2 msk smör
2-3 dl vitt vin
1 dl vatten
Vitlökssmöret:
3-4 vitlöksklyftor
1 charlottenlök
50 g smör
1 dl finhackad persilja
1-2 msk pressad citron
2 krm salt
1 krm peppar
1 dl parmesan, fint riven
ev 2 msk ströbröd
(Tina frysta musslor)
Borsta el skrapa skalen rena på de färska musslorna och dra bort eventuellt 'skägg'.
Knacka på musslorna som är öppna.
Ifall de inte stängs är de döda och Ska Inte ätas.
Skölj musslorna väl.
Skala och finhacka löken.
Smält smöret i en rymlig gryta.
Fräs löken i smöret.
Häll på vinet och vattnet.
Lägg i musslorna när det kokar.
Koka musslorna på hög värme tills musslorna öppnat sig, ca 5 min.
Släng musslor som inte öppnat sig.
Häll av vätskan och låt musslorna svalna lite.
Ta bort den ena skalhalvan och lägg halvan med musslan kvar i en ugnsform.
( jag sparade de stora musselskalen och la 2 småa musslor i de stora skalen)
Vitlökssmöret:
Lägg det rumsvarma smöret i en bunke.
Skala och finhacka charlottenlöken och pressa vitlöken.
Blanda ner lökarna, finhackad persilja, pressad citron, salt och peppar i smöret.
( och ev ströbrödet)
Rör ner 3/4 av den fint rivna parmesanen i smöret.
Fördela smöret på musslorna.
Strö över parmesanen som är kvar.
Gratinera musslorna i 225 grader varm ugn i ca 7-10 min.
Lägg upp och servera direkt.
Kram//Erica