Saffranskaka
- 200 g smör
- 2 förp saffran (à 0,5 g)
- 2 ägg
- 2,5 dl strösocker
- 1,5 dl mjölk
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 100 g mandelmassa
Färskostglasyr
- 75 g smör, rumsvarmt
- 100 g färskost
- 1,5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och bröa en form på ca 22-24 cm i diameter.
- Smält smöret och låt svalna.
- Mortla saffran tillsammans med lite av sockret .
- Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, smör och mjölk.
- Finriv mandelmassan och rör ner i smeten.
- Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten.
- Häll smeten i formen.
- Grädda mitt i ugnen 35-45 minuter. Känn med en sticka efter 35 minuter, den ska komma ut torr från kakan.
- Låt kakan svalna i 10 minuter i formen innan du tar ut den.
Färskostfrosting
- Vispa smör, florsocker och vaniljsocker. Blanda ner färskost. Vispa till en jämn frosting.
- Skär kakan i bitar, spritsa eller bred på frostingen över kakan och servera.
Kommentera här: