Isterbandsgratäng
ISTERBANDSGRATÄNG
4 port
-
4 st. Isterband
-
6 -8 st. Potatisar för gratäng
-
3 msk. Finhackad rödbeta, redan kokad och skalad
-
3msk. finhackad lök
-
3 msk. Finhackad smörgåsgurka
-
1 msk. senap
-
1 Finhackat äpple
-
1/2 msk. Ketchup
-
Smör
-
70/30 delar grädde och mjölk
-
Salt och stött eller nymald pepparmix
-
panko
- 1. Ställ ugnen på 200°c.
- 2. Smöra en rektangulär ugnsfast form tillräckligt stor och hög, så slipper du att det bubblar över.
- 3. Skala potatisarna men skölj inte! Stärkelsen behövs för att allt skall gå ihop utan att skära sig. Vill eller behöver du skölja? Gör det innan du skalar dom!
- 4. Skiva potatisen tunnt ca.2 mm. Enklast gör du det med en inställbar mandolin.
- 5. Täck botten med ett eller två lager potatis.
- 6. Tag av skinnet på korvarna och smula ner i en stekpanna.
- 7. I med löken, rödbetorna, gurkan och äpple för att få bort en del av syrahalten. För mycket syra gör att grädden / mjölken skär sig. Fördela isterbandröran över potatislagret.
- 8. Blanda senapen och ketchupen i grädd mjölken
- 9. Lägg lager av potatisen. Salta och peppra lite mellan varje lager. Speciellt på det översta.
- 10. Toppa med några tunna skivor smör. Häll på gräddmjölken upp tills översta lagret är täckt.
- 11. placera formen i nedre delen av ugnen.
- 12. Efter ungefär 30-45 minuter, Häll på mer vätska om så behövs. Och strö över ett tunnt lager panko.
- 13. Fortsätt grädda tills potatisen är mjuk (kolla med en sticka) och gratängen har en gyllenbrun härlig färg.
- 14. Serveringsdags!! Servera med inlagda rödbetor, en blandad sallad och en god frisk dressing. Hårdbröd är också gott att äta till.
- Gratängen Går också bra att värma upp Och att frysa.