Kantarellpat’e /Svamppat’e
Ja jag testar vidare.
Och denna kantarellpate vart riktigt god.
Tillsammans med lingonsåsen blir det nog en favorit på buffébordet.
Lingonsås
- 400 g blandsvamp eller kantareller
- 1 st gul lök
- smör
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk mejram torkad
- 6 st enbär hade inga enbär så jag tog gin, från Norrbottens Destilleri. 3-4 msk)
- salt, nymald vitpeppar
- 1 dl hackad persilja
- 3 st ägg
- 1.5 dl vispgrädde
Borsta svampen noga och skär den i bitar. Skala och hacka löken. Fräs svamp och lök i en stekpanna med smör, 10–15 minuter. Tillsätt timjan, mejram och stötta enbär mot slutet ( eller gin). Salta och peppra. Låt kallna.
2
Finfördela blandningen i matberedaren. Tillsätt persilja, ett ägg i taget och grädde, och mixa ihop till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar.
3
Häll smeten i en smord form som rymmer 5–6 dl. Jag tog två småa formar istället.Grädda mitt i ugnen i 35–40 minuter. Låt patén kallna och servera med såsen.
Lingonsås
- 2 dl svartvinbärs
- 1 dl lingon el lingonsylt
- 3 msk portvin
- ev färska lingon och svartavinbär
- Värm gelén försiktigt i en liten kastrull, och rör den slät. Blanda i lingonensylten och ev de färska bären ta kastrullen från värmen. Blanda i portvinet. Om såsen stelnat, går det bra att värma den försiktigt vid servering.
-