Struvor


God fortsättning på det nya året.
Igår på nyårsafton avnjöt vi en ganska klassisk trerättersmeny.
Förrätt var Kalixlöjrom.
Oxfile m hasselbackspotatis till varmrätt och daimpannacotta till efterrätt.
Vad som kanske inte är så vanligt i förrätten är struvan.
Struvan är ju ett klassisk bakverk.
Struvan friteras och rullas i socker.
Men jag gör några osockrade och använder dom till mat.
Ett speciellt struvjärn behövs vid tillverkning, och ett sådant fick jag för många år sen.
Givaren av detta järn har fått löfte av mig att hon ska få struvor till jul av mig så länge hon lever!
 
 
Receptet jag använde till julens bak vart en hybrid av dessa två recept.
Tog hälften mjölk, hälften öl.
 
Struvor
 
2 ägg
1 1/2 dl mjöl
1 dl mjölk
1 dl öl
1 tsk socker
en nypa salt
1 tsk vaniljsocker 
kokosfett el frityrolja till fritering
 
  1. Rör ihop ingredienserna till en slät smet. Låt stå och dra någon timme.
  2. Hetta upp fettet långsamt till ca 180 grader i en smal, hög kastrull. ( jag använder min fritös)Har du ingen termometer kan du kolla temperaturen med en bit vitt torrt bröd som ska bli guldfärgat på
    1 min. Häll smeten i en smal skål som inte är mycket vidare än att struvjärnet precis går ner.
  3. Hetta upp struvjärnet i fettet. Doppa sedan det varma järnet i smeten nästan upp till kanten på järnet. Sänk ner järnet i fettet och fritera i 1–2 min.
  4. Ta upp och lossa struvan försiktigt med en gaffel. Låt den rinna av och doppa den i socker medan den är varm.Uteslut sockerdoppningen om du ska använda dessa till mat. Värm järnet igen och fritera nästa struva.
 
 

Struva med leverpastej och pickles.
 

Struva med carpa 
 
 
 
 
Struva med ruccola, creme fraiche, rödlök,Kalix löjrom och gräslök.
 
 
 
Kram//Erica

Kommentera här: