Helgmat!
Så var det fredag,igen!
Har lite inplanerade saker i helgen, så även middagsmaten är planerad och förberedda!
Idag blir det riktig husmanskost.
Fläsklägg och rotmos,senap och husmans till det!
Imorgon blir det Grekisk pytt,fläskfileen ligger redan i sin marinad och gottar sig!
Gjorde ju som sagt pizza igår med köpesdeg i ett kit,
....men det är inte alltid jag gör så.
Så här ska ni få TRE olika recept på pizzadeg.
PIZZADEG nr:1
2 pizzor
25 g jäst
2 msk olja
2 dl vatten ,37 grader
5 dl mjöl
1/2 salt
Värm vattnet till 37 grader
Smula ner jästen i en bunke och häll på vattnet och oljan
Rör tills jästen löst sig
Blanda ner mjöl och salt
Arbeta ihop till en smidig deg
Låt jäsa i en timme
Baka ut degen ,räcker till 2 pizzor
På med tomatsås,och fyllning ni tycker om och ost
Grädda i 275 grader varm ugn,ca 15-20 min
PIZZADEG nr:2
en pizza i långpanna
125 g rumsvarmt smör
8 dl mjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 dl mjölk
Rör ihop alla ingredienser till en smidig deg
Tryck ut i en smord långpanna
Lägg på ingredienser ni gillar
Grädda i 225 grader varm ugn i ca 15 min
Jag brukar använda denna deg nr 2 till min tacopizza
PIZZADEG nr:3
Kalljäst
degen kan frysas,räcker till 2 pizzor i långpannan
1/4 pkt jäst
1/2 l kallt vatten
1/2 msk socker
1/2 msk salt
1/2 dl olja
1 ägg
ca 1 kg mjöl (börja med mindre)
Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg som får jäsa kallt i kylskåp under en blöt handduk
i minst 8 timmar
Baka ut till 2 stora pizzor el pitabröd
(Eller frys ner degen)
Ugnen 225 grader och grädda i ca 15 min
Kokade ju en stor kopp the och testade denna nya sort,men jag blev besviken!Tyckte inte den smakade något!!
Men varm blev jag iaf!
FLÄSKLÄGG
1kg rimmat fläsklägg
1 morot
1 gul lök
1 lagerblad
6 kryddpepparkorn
vatten
Lägg läggen i kallt vatten i en gryta,vattnet ska täcka köttet
Koka upp och skumma väl
Skala morot och löken ,dela i mindre bitar och lägg ner i det kokande vattnet
Tillsätt lagerbladet och kryddpeppar
Låt sjuda på svag värme i 1 1/2 -2 timmar
Ät gärna rotmos till
GREKISK PYTT
1kg fläskfilee el kycklingfilee
Marinad:
1 1/5 dl olja
1,5 tsk sambal oelek
2 msk soja
1 msk malen ingefära
3-4 pressade vitlöksklyftor
salt,peppar
Tillbehör:
potatis
rödlök
paprika
feta ost
tomater
Blanda marinaden i dubbla plastpåsar
Skär fileerna i skivor
Lägg i marinaden
Låt marineras i minst 6 timmar,gärna över natten
Skala potatisen och dela dom i klyftor
Lägg potatisen på en smord form och stoppa in potatisen i 225 graders varm ugn i ca 15 min
Häll köttet och marinaden över potatisen
Strimla löken och paprikan
Lägg ner grönsakerna i formen och rör om allt
Tärna feta osten och lägg osten och coctailtomatena på
Sätt in i ugnen i 25-30 min till
Under tiden görs en creme fraichesås som serveras till
CREME FRAICHESÅS
1 dl creme fraiche
2 msk majonäs
1 pressad vitlöksklyfta
Rör ihop alla ingredienser
Min Creme Fraichesås som jag använder till allt
till tacos,som dipp och till grillat
3 dl creme fraiche
2-3 pressade vitlökar
lite olivolja
aromat
citronpeppar
(ev lite mosad fetaost)
Ha en skön helg!!
Skriv gärna en kommentar! Det är så kul läsa!!
Så lämna ett tazzavtryck,och om ni gillar min blogg får ni gärna dela mina inlägg på FB!!
Tack
Kram//Erica