Dopp-i-kopp /Löksälta med gravad sik i syrad grädde

 
 
Dopp-i-kopp/Löksälta 
 
koka väl tvättade småa färspotatisar i saltat vatten ( spara vattnet)
 
lägg finhackad gul lök i en kopp och
en stor klick extra saltat smör
häll det kokheta potatisvattnet i koppen
lägg i några små kokta potatisar i koppen
ät och njut
 
Jag serverade gravad sik i syrad grädde till, man kan ha sill eller ansjovis till, eller äta enbart potatis/lök.
Recept på den gravade siken i syrad grädde finns i mitt förra blogginlägg också
 
Gravad sik med syrad grädde
 
2 fjällade sikfilee'r
1dl salt
2 dl socker
krossad svartpeppar
 
1 dl gräddfil
2 msk majonäs
1/2 finhackad gul lök
hackad färsk dill
nymald svartpeppar
 
Blanda salt, socker och svartpeppar och grava siken i blandningen i ett dygn.
När ett dygn har gått så skölj bort alla överflödiga kryddor.
Blanda gräddfil, majonäs, den finhackade gula löken, hackade dillen och några varv med svartpepparkvarnen.
Skär tunna skivor av den gravade siken och rör ner i gräddfilsröran.
Servera med potatis eller på ett gott bröd.
 
 
 
 
Dopp-i-kopp blev jag serverad i Kalix när jag som ung flyttade dit, jag var typ 18 år.
Detta var/är en väldigt vanlig rätt i Tornedalen, men helt ny för mig då.
Som född i Tärnaby och van andra mattraditioner.
Minns att när jag berättade om denna maträtt för mina föräldrar sa min pappa: men du, har du flyttat till ett riktigt fattit ställe där dom till o me måst äta pärvattne ( potatisvattnet).
 
Kram//Erica

Kommentera här: