Trolltider

 
Dagens julfilm/julkalendertips är julkalender Trolltider från år 1979, men var så populär så den visades även 1985 och 1994-95.
Här finns det småa troll, häxan Mara som tar sin kvast ' hasta kvasta' och den änglalika Dorabella som svingar sitt trollspö och säger 'Spö spö spö, ge mig frö frö frö, och så får alla fåglar mat.
 
Från mitt 'trollspö' trollar jag fram Jägarsnus/Fjällgodis/Skogsmums
När jag var kanske var 6-7 år hamnade vi i en snöstorm och fick söka skydd i en fjällstuga i Syterskalet/Tärnabyfjällen/Vindelfjällensnaturreservat.
Det var mycke folk i fjällen denna dag, skotertävling och militären mm.
Blev en övernattning.
Då hade jag en påse med denna blandning.
 
 
Jägarsnus/Fjällgodis/Skogsmums
 
hackade nötter ( vanligtvis mandel)
salta jordnötter
hackad choklad (valfri)
russin
 
Spö spö spö, ge mig frö frö frö/Dorabella
 
 
Shortbread buttons /Knappkakor

100 g florsocker
200 g smör
300 g mjöl
½-1 tsk vaniljsocker
Valfri färg att färga degen med
Ev. lite florsocker blandat med vaniljsocker att pudra över kakorna när de kallnat.

1. Blanda smör, vaniljsocker och florsocker i en matberedare eller mixa ihop med elvispen.
2. Tillsätt mjölet och kör matberedaren/elvispen lite till tills det att det börjar bli en deg.
3. Fortsätt få ihop degen med hjälp av händerna och dela den sedan i så många delar som du vill färga.
4. Tillsätt önskade färgämnen och låt degen/degarna vila lite i kylskåpet en stund.
5. Ta ut degen på mjölat bakbord (om degen är stenhård dela den i mindre bitar så är den lättare att forma till igen). Ett tips är att börja med den ofärgade degen så att den inte får färg av de andra degarna på bakbordet sedan.
6. Kavla ut en platta ca ½ cm tjock. Stansa ut lagom stora cirklar med t ex ett glas och ta ett mindre glas eller stans och gör en fördjupning i cirkeln (ej helt igenom). Ta sedan ett sugrör och stansa ut 4 hål i mitten av varje cirkel. Man får trycka ut små degklumpar ur sugröret ibland eller klippa av den använda biten.

7. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 15-20 min

Låt kallna på plåten.

 
Kvastar är enkla att göra:
salta pinna
ostskiva
smala purjolökstimlor( långa tunna remsor)
 
Skär ostskivan så den får borst efter långsidan.
Snurra den på en salt pinne, skär av ostskivan när det känns som om det räcker.
Snyt fast osten med en purjostrimla.
Hasta kvasta/Mara
 
 
 
 
Ostbollar rullade i hackade nötter
 
färskost, typ philadelfiaost
fint riven smakrik ost, typ vbost 
hackade blandade nötter, jag hade mandel, hasselnötter och pekannötter
salta pinnat
Blanda ostarna till en formbar massa
Rulla bollarna i hackade nötter och tryck in en salt pinne, servera direkt.
 
Man kan även använda en smaksatt färskost och riven ost.
Sen rulla i hackade örter!
 
Här kommer två recept på två olika fröknäcke
 
Fröknäcke
2 plåtar bröd
 
2 dl majsmjöl (mandel el potatismjöl)
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl olja
2 dl kokande vatten
 
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Koka upp vattnet och oljan och blanda ner det i skålen.
Rör ihop till en deg.
Dela degen i två bitar.
Lägg ena degen på en bakplåtspappersklädd plåt.
Lågg ett bakplåtspapper på och tryck ut degen tunt,tunt.
Ju tunnare desto bättre.
Ta bort det övre bakplåtspappret.
Jag skär rutor eller till långa sticks, i degen, man behöver inte det för man kan bryta bitar av brödet om man vill.
Men jag vill ha ordning på mitt kaos!
Strö flingsalt över brödet.
Grädda i 150 grader i 30 min. 
 
FRÖKNÄCKE/STICKS
 
1 plåt
 
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
1 tsk salt
2 msk psylliumfröskal
1 dl majsmjöl
0,5 dl olivolja
2,5 dl kokande vatten
 
flingsalt
 
Slå på ugnen, 150 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Koka upp vattnet, och häll vattnet och oljan  i bunken.
Rör ihop till en deg/smet.
Tryck /kavla ut mellan två bakplåtspapper.
Strö över flingsalt.
Grädda i 150 grader i 1 timme.
Slå av värmen  en låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärmen ca 30 min.
 
( jag skar sticks i smeten innan gräddning) 
 
 
Zeinas Saffransbullar /Solbullar
( recept från hennes blogg)
 

20 st saffransbullar
Degen:
4 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran (halvera mängden för mildare saffransmak)
50 g färsk jäst
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
150 g rumsvarmt smör
Cirka 14-15 dl vetemjöl
Fyllning:
4 dl mjölk (3% fetthalt)
10 msk snappvispad marsanpulver
Pensling:
1 ägg
Ca 15 g smör
Strösocker

Gör såhär:
Värm mjölk och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Blanda i salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och lite vetemjöl i taget. Knåda degen väl. Täck bunken med plast och låt degen jäsa i ca 45 min. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål och låt stelna i kylen.

Dela degen i ca 20 bitar och forma till bollar. Täck med kökshandduk. Mjöla bordet och kavla ut en degbit till en rektangulär platta. Skär ut remsor tills plattan ser ut som en “kam” (du ser enklast hur jag menar i klippet). Spritsa vaniljkräm på kanten, rulla ihop från långsidan och forma till en bulle. Lägg på en plåt med bakplåstapper. Täck med kökshandduk och låt jäsa i 30 min.

Värm ugnen till 225° (över- och undervärme). Pensla bullarna med ägg och baka dem gyllene i ca 9-11 min. Låt svalna på plåten. Pensla sedan med smält smör och doppa i socker.

 
 
 
Kram//Erica

Kommentera här: