Min favoritkola, Chokladkola, brukar hinna koka flera omgångar av denna varje jul.
100 g smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2-3msk kakao
- Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull eller i en stekpanna som jag.Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker.
- Koka utan lock, ca 15 min i en vid stekpannan eller 30 min i en gryta med mindre botten. Rör om då och då tills smeten håller ett kulprov. Smaksätt med kakao.
- Fyll knäckformar eller häll upp smeten på en oljad plåt. Låt svalna, skär eller klipp i bitar. Slå in i papper och förvara kallt.
- (Kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kulan ska bli fast till hård.)
-
Gör du i knäckforma är knäcktratten toppen att använd!