Oxfilepasta, med hemmagjord Papadellepasta

 
Att förseglen pasta tar ju lite tid, med det är det värt.
Jag har ju lyxen att ha pastamaskin till min köksassisten, annars skulle jag aldrig orka kavla degen.
Min wip i nacken skulle inte tillåta det.
Receptet på pastadegen var nog minst till 4 pers, så jag testade göra Pastafjärilar och Tagliatelle.
Så dom har jag torkat, som ett test.

Pastadeg
4-6 port
 
400 g durumvete 
420 g ägg , typ 4 st ägg

Häll ut mjölet i en hög på arbetsbänken. Forma ett stort hål i mitten.
Knäck i äggenVispa äggen med en gaffel och vispa i lite av mjölet i taget
.Rör ihop allt och knåda till en smidig deg i ca 5 minuter.
Dela degen i två bitar och täck med plastfolie. Lägg i kylen ca 1 timme.
 Forma sedan till önskad pastasort.
Jag gjorde Papadelle, ca 1 cm bred pastaremsor.

Koka pastan i saltat vatten i 2–5 minuter (beroende på tjocklek). Beräkna 1/2–1 msk salt per liter vatten. Häll av och servera på valfritt sätt.
 

Krämig Oxfilépasta
4 port
 
  • 300 g oxfilé, lövbiff (välj fritt efter smak) (eller entrecoté)
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyfta vitlök
  • 200 g champinjoner
  • broccoli
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk vetemjöl
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • salt
  • peppar
  • 1 dl persilja, finhackad 
  • smör, till stekning
  1. Hacka lök och champinjoner. Skär köttet i strimlor. 
  2. Hetta upp matfett i en rymlig stekpanna . 
  3. Bryn köttet under omrörning tills det fått färg. 
  4. Ta upp köttet och i samma stekpanna som du har stekt köttet lägger du mer matfett och steker löken och champinjonerna tills de mjuknar och får färg. Finhacka vitlök och lägg i stekpannan, stek lite till. 
  5. Vänd i mjöl och bryn allt lite hastigt. Häll i grädde, mjölk, soja, dijonsenap, salt och peppar. 
  6. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt såsen sjuda långsamt under lock i 4-5 min. Smaka av såsen och krydda eventuellt med mer senap, salt, peppar eller soja. 
  7. Lägg i köttet och persiljan, rör om och låt putta i 5 min. Blanda ner den nykokta pastan i såsen, riven över västerbotteno eller parmesanost och toppa med ruccola och balsamico.

  8. Kram// Erica 

Kommentera här: