Oxfilepasta, med hemmagjord Papadellepasta
Jag har ju lyxen att ha pastamaskin till min köksassisten, annars skulle jag aldrig orka kavla degen.
Min wip i nacken skulle inte tillåta det.
Receptet på pastadegen var nog minst till 4 pers, så jag testade göra Pastafjärilar och Tagliatelle.
Så dom har jag torkat, som ett test.
Pastadeg
4-6 port
400 g durumvete
420 g ägg , typ 4 st ägg
Häll ut mjölet i en hög på arbetsbänken. Forma ett stort hål i mitten.
Knäck i äggenVispa äggen med en gaffel och vispa i lite av mjölet i taget
.Rör ihop allt och knåda till en smidig deg i ca 5 minuter.
Dela degen i två bitar och täck med plastfolie. Lägg i kylen ca 1 timme.
Dela degen i två bitar och täck med plastfolie. Lägg i kylen ca 1 timme.
Forma sedan till önskad pastasort.
Jag gjorde Papadelle, ca 1 cm bred pastaremsor.
Koka pastan i saltat vatten i 2–5 minuter (beroende på tjocklek). Beräkna 1/2–1 msk salt per liter vatten. Häll av och servera på valfritt sätt.
Krämig Oxfilépasta
4 port
- 300 g oxfilé, lövbiff (välj fritt efter smak) (eller entrecoté)
- 2 schalottenlökar
- 2 klyfta vitlök
- 200 g champinjoner
- broccoli
- 1 tsk dijonsenap
- 2 msk japansk soja
- 1 msk vetemjöl
- 5 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- salt
- peppar
- 1 dl persilja, finhackad
- smör, till stekning
- Hacka lök och champinjoner. Skär köttet i strimlor.
- Hetta upp matfett i en rymlig stekpanna .
- Bryn köttet under omrörning tills det fått färg.
- Ta upp köttet och i samma stekpanna som du har stekt köttet lägger du mer matfett och steker löken och champinjonerna tills de mjuknar och får färg. Finhacka vitlök och lägg i stekpannan, stek lite till.
- Vänd i mjöl och bryn allt lite hastigt. Häll i grädde, mjölk, soja, dijonsenap, salt och peppar.
- Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt såsen sjuda långsamt under lock i 4-5 min. Smaka av såsen och krydda eventuellt med mer senap, salt, peppar eller soja.
- Lägg i köttet och persiljan, rör om och låt putta i 5 min. Blanda ner den nykokta pastan i såsen, riven över västerbotteno eller parmesanost och toppa med ruccola och balsamico.
-
Kram// Erica