Fettisdag, då äter vi SEMLOR
Fettisdag och dom flesta av oss äter väl en semla eller två
Jag har bakat ett gäng minisemlor
MINISEMLOR
30 st
100 g smält avsvalnat smör
25 g jäst
1 dl kall grädde
1 dl kall mjölk
1 ägg
1/2 krm salt
2 krm kardemumma
1/2 dl socker
ca 7 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Blanda allt till en smidig deg
Låt jäsa 60 min i bunken under glad pack i rumstemp.
Dela degen i 30 bitar
Rulla bollar
Låt jäsa på bakplåtsklädda plåtar i 30 min
Pensla med uppvispat ägg
Grädda i 225 grader i ca 7-10 min
När bullarna har kallnat kan man fylla bullarna med olika fyllningar
Egen Mandelmassa
250 g skollad och skalade sötmandlar
2 1/2 dl socker
Mixa mandeln till fint pulver
Mixa med socker i 5-7 min
ev en droppe bittermandelolja
SEMMELCUPCAKE / MUFFINSSEMLOR
ca 15-20 st
4 ägg
3 dl socker
100 g smält smör
1 dl mjölk
4 dl mjöl
2,5 tsk bakpulver
lite salt
2 tsk kardemumma
Vispa ägg och socker pösigt
Rör ner mjölk och smöret
Sikta ner de torra ingredienserna ner i smeten
Blanda om till en slät smet
Fyll muffinsformarna 2/3
Grädda i 200 g ca 12-15 min
När muffinsen fått kallna på galler , skär av ett *lock*,fyll med mandelmassa och spritsa på grädde
Lägg locket på och pudra över florsocker
SEMMELMILKSHAKE
(bild lånat från sockerrus)
SEMMELMILKSHAKE 2 port
150 g vaniljglass
50 g mandelmassa
2 dl mjölk
1/2 semmelbulle
Kör i mixer till en slät drink
Häll upp i 2 glas
Smula den andra halvan av semmelbullen över
Dofta lite kardemumma över
Servera och njut
Ha en härlig fettisdag
Kram//Erica
skriven
Vilka härliga semmelförslag! Och Sigge är ju bara för söt! Ha en fin fettisdag!