VÅFFELDAGEN den 25 mars
Här kommer det flera recept & tips på hur du kan variera din våfflelsmet & topping.
Den klassiska våfflan med grädde och sylt funkar ju alltid.
På bilden är det en frasvåffla, grädde och rårörda hjortron
Idag är det Våffeldagen, som egentligen heter Jungfru Marie bebådelsedag. Det kommer sig av att man anser att det var då Maria blev havande med Jesusbarnet och det är nio månader kvar till julafton. Dagen har även kallats Vårfrudagen och har i folkmun sedan blivit Våffeldagen.
CITRONVÅFFLA 2-4 port
100 g smält smör
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk honung
2 ägg
3,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
citronskalsrasp av 1 citron
Vispa ihop smeten och låt den svälla i 20 min innan man grädda våfflorna
FRASVÅFFLOR ca 8 våfflor
4 dl mjöl
2 1/2 dl kallt vatten
4 msk smält smör
4 dl grädde, hårt vispad som rörs ner i smeten
GLUTENFRIAVÅFFLOR 8 laggar
3 dl majsmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
3 dl mjölk
2 ägg
2 msk smält smör el olja
Vispa till en slät smet
Rör om då och då i smeten så inte majsstärkelsen sjunker till botten
CHOKLADVÅFFLOR 8 laggar
3 dl mjöl
1/2 dl kakao
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl grädde
2 1/2 dl kallt vatten el mineralvatten
Blanda de torra ingredienser i en bunke
Vispa grädden
Blanda vattnet och hälften av grädden i de torra ingredienserna
Vispa till en slät smet
Vänd ner resten av grädden
Sikta florsocker över de färdiga våfflorna,servera med grädde och flisad choklad
KLASSISKA VÅFFLOR
5 dl mjöl
1 1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
8 dl mjölk
75 g smält smör
4 ägg
vispa ihop till en slät smet
låt svälla 30 min
FRASVÅFFLOR MED JÄST
100 g smält avsvalnat smör
4 dl mjölk 37 grader
3 dl mjöl
10 g jäst
Värm mjölken
Rör ut jästen
Vispa ner mjölet,gör en slät smet
Låt jäsa 30 min
Rör ner de smälta avsvalnade smöret i smeten
Frasvåfflor med jäst håller sig frasiga även när de kallnat
VÅFFLA med POTATIS & VÄSTERBOTTENSOST
4-6 våfflor
2 1/2 dl mjöl
2 dl mjölk
1 dl vatten
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2-3 finrivna potatisar
1-2 dl västerbottensost
50 g smält smör
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål
Tillsätt vatten och mjölk under vispning
Blanda ner de fint rivna potatisarna och osten i smeten
Rör ner smöret
Servera med räkröra eller löjrom,creme fraiche och finhackad rödlök
RÄKRÖRA
creme fraiche
majonäs
hackade räkor
hackat kokt ägg
finhackad rödlök
dill
citron
SKINKRÖRA
keso
majonäs
finhackat äpple
finhackad skinka
purjolök
majs
(bilden lånad från nätet)
BELGISKA VÅFFLOR
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
4,5 dl mjölk
120 g smält smör
2 äggvitor som vispats till hårt skum och vänds ner sist i den släta smeten
skriven
Många goda alternativ :) Så mysigt med elden och härliga bilder på den :) Ha en fortsatt bra dag :)