INBAKAD LAX m VITVINSÅS
Laxbiten jag hade var stor nog för att testa olika recept.
Först ut var ju soppa, nu inbakad i smördeg och med gorgonzola.
![](https://cdn1.cdnme.se/4141736/6-3/image_537bb9dfddf2b3361735cf56.jpg)
Vitvinsås till fisk är väldigt gott, så ta dig tid och koka den själv.
INBAKAD LAX m VITVINSÅS
4 port
4 bitar lax, ben och skinnfri
salt
gorgonzolaost, 1 pkt
1 rulle färdigkavlad smördeg
uppvispat ägg
sås: 2 finhackade charlottenlökar
smör
2 dl vitt vin el matlagningsvin
3 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
3 dl grädde
1 tsk mjukt smör
1 tsk mjöl
salt
vitpeppar
Skär smördegen i 4 bitar.
Salta laxbitarna.
Skär ett snitt i mitten av laxbiten, och tryck ner gorgonzolaost i snittet.
![](https://cdn2.cdnme.se/4141736/6-3/image_537bb92c9606ee0a5c0e972f.jpg)
Lägg laxbitarna upp och ner, mitt på smördegen.
Vik ihop smördegen som ett paket.
Lägg paketet i smord ugnsform, skarven medåt.
![](https://cdn3.cdnme.se/4141736/6-3/image_537bb961e087c3462f6c99f9.jpg)
Pensla paketet med uppvispat ägg.
Grädda i ugnen, 200 grader i ca 20-25 min.
![](https://cdn3.cdnme.se/4141736/6-3/image_537bb97f2a6b2211dc59ed81.jpg)
Vitvinsåsen:
Finhacka charlottenlökarna och fräs dom i en kastrull med en klick smör.
Häll på vinet, vattnet, buljongtärningen och grädden.
Låt koka i minst 10 min.
Blanda mjölet med det mjuka smöret.
Vispa ner det i såsen.
Låt koka i 5-10 min.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera fisk, sås och kokt potatis.
![](https://cdn3.cdnme.se/4141736/6-3/image_537bb9bb2a6b2264ada808a5.jpg)
![](https://cdn2.cdnme.se/4141736/6-3/image_537bb9cce087c3716387b785.jpg)
Kram//Erica
skriven
Men fy sjutton så gott, detta ska jag testa så fort jag kan! :D