Havrefrallor
Igår åt vi en enkel köttgryta, potatis och rödbetor.
Så jag bakade ett brytbröd (och thekakor), är så gott ha ett bröd att doppa i såsen som blir.
Havrefrallor
ca 30 st
8 dl havregryn
1 l mjölk
100 g smält smör
75 g jäst
1 tsk salt
1 msk brödkryddor
2 msk sirap
ca 2 l mjöl
Låt havregrynen svälla i 7 dl mjölk, minst 30 min.
Smält smöret och värm dom 3 dl mjölk som du lämnat.
Lös jästen i havregrynblandningen.
Häll i smöret/mjölken.
Rör ner kryddorna, sirap och mjölet.
Ta inte i allt mjöl på en gång, börja med 15 dl. Tillsätt sen mer om det behövs.
Blanda till en smidig deg.
Låt jäsa i 1 tim under hushållsplast.
Dela degen i ca 30 frallor, eller 8 thekakor, nagga thekakorna.
(Jag gjorde ett brytbröd u-form av en vindruvsklase Och 7 thekakor)
Låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 200 grader i ca 10-12 min.
Pensla bröden med sirapsvatten när du tar ut dom från ugnen.
(sirapsvatten; rör ihop 2 msk sirap med 4 msk vatten.)