Struvor
STRUVOR
minst 30st
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1 1/2 dl mjölk (kan bytas ut mot vatten)
- 2 ägg
- 1 tsk strösocker
- en nypa salt
- 1 tsk vaniljsocker
- kokosfett eller rapsolja till fritering
- struvjärn
- Rör ihop ingredienserna till en slät smet. Låt stå och dra någon timme.
- Hetta upp fettet långsamt till ca 180 grader i en smal, hög kastrull. Har du ingen termometer kan du kolla temperaturen med en bit vitt torrt bröd som ska bli guldfärgat på
1 min. Häll smeten i en smal skål som inte är mycket vidare än att struvjärnet precis går ner. - Hetta upp struvjärnet i fettet. Doppa sedan det varma järnet i smeten nästan upp till kanten på järnet. Sänk ner järnet i fettet och fritera i 1–2 min.
- Ta upp och lossa struvan försiktigt med en gaffel. Låt den rinna av och doppa den i socker medan den är varm. Värm järnet igen och fritera nästa struva.