Tips och trix bl.a Eftersaft
Jag har saftat och syltat i flera dagar tycker jag.
Men i år har jag försökt vara så duktig att ta tillvara på det mesta.
Man ska ju inte #kastamaten
Har kokat saft i saftmajan, gjort eftersaft, kallgjord saft, bärsirap och gjort marmelad och bärmos av de bortsilade bären.
Glasflaskor och burkar som är fina sparar jag på hela året.
Jag älskar Frooshos mango dryck, och flaskorna sparar jag, både de stora och små.
De små är fina att ge bort med något gott, även ha var sin dryck när man är på picknick
Glasburken som Ica säljer vit sparris i tycker jag om för formen och att det är en lagom storlek.
Gillar återbruk, kostar inget extra, och fint kunna ge bort!
Men ibland tår ju även burk och flasklagret slut, men har hittat snygga i mitt tycke och prisvärda glasburkar och flaskor på Biboköp här i stan.
Att få ut maximalt av bären när man kokar saft är att göra Eftersaft:
När Du har gjort Din saft, så är det ju väldigt
mycket bärmassa kvar i kastrullen eller
SAFTMAJAN. - SLÄNG INTE MASSAN !
Lägg upp bärmassan i en stor annan kastrull
eller gryta och häll på vatten i jämnhöjd med
bärmassan.
RÖR så det inte bränns vid .
Koka 10 - 15 minuter.
Sila . - Mät .
KOKA med socker 1/2 kg/ liter saft.
HÄLL upp väl rengjorda flaskor.
Och om man kokar saft på ensaken bär kan man göra god marmelad eller bärmos av bärmassan!
När sylt, bärmos eller marmelader är färdig kokta/gjorda hälls den rykande heta sylten i den rena burken , sen ska du skruva på locket och ställa burken upp och ned. På så vis får den heta sylten kontakt med hela burkens insida och tar död på alla eventuella bakteriar, inte bara de i botten utan även locket.
Ett annat tips när man kokat saft är att fylla typ 2 dl koncentrerad saft i plastmuggar ( inte så miljövänligt men ganska smart om man måste frysa ner saften för hållbarhets och platsbrist)
Sen tar man bara upp en mugg, river av muggen( som sorteras så klart i plast) lägger saftklumpen i en tillbringare och fyller på med ca 8 dl kallt vatten.
Kram//Erica