Anisbröd / Pitepojkar
Anisbröd har funnits till jul så länge jag minns.
Varma nydoppade i socker, mums.
Jag gör dom inte så stora, man får in hela i munnen som en munsbit .
Och då dom är små, då får man ta två.
Det är sen gammalt.
Anisbröd
Värm dem lätt och sockra dem före serveringen.
CIRKA 60 STYCKEN
- 5 dl lättmjölk
- 100 g smör, rumsvarmt
- 50 g jäst för söta degar
- 1½–2 msk anis
- 1½ dl strösocker
- 1 tsk salt
- ca 15 dl vetemjöl, 900 g
- 750–1000 g kokosfett till flottyrkokning
- Ljumma mjölken fingervarm, 37°. Tillsätt det rumsvarma
smöret i klickar.
- Finfördela jästen i en bunke. Häll på degvätskan och rör
tills jästen löst sig. Stöt anisen fint i mortel.
- Tillsätt socker, salt, anis och det mesta av vetemjölet.
Arbeta degen väl tills den smidig. Jäs under duk ca 45 minuter.
- Ta upp degen och arbeta den är smidig. Kavla ut till en stor
-
breda bitar. Sporra två jack så det liknar kammar.
- Hetta upp kokosfettet till 185–190°. Pröva med en liten
degbit. Brödet ska stiga till ytan genast och snabbt ta färg.
Vänd bröden när de fått fin ljusbrun färg. Det tar ca 1 minut.
- Lägg bröden att rinna av på hushållspapper. Vänd dem
i socker före serveringen. Ska de frysas, sockras de efteråt.
Värm då lite i ugnen el micron så fastnar sockret bättre
Kram//Erica