Kantarellrisotto med dragen gris
Jag försöker minska innehållet i frysen och hittade 4 karrekotletter som var packade två och två . La dom frysta i min stekgryta, sen dom gnuggats in med en kryddblandning av salt, peppar, råsocker, paprika och vitlökspulver.
I grytan hade jag 4 morötter, en skalad, delad gul lök, vatten och kalvfond.På med locket och in i ugnen, 150 grader i minst 4 timmar.
Ut kom en mör lättdragen gris.
Till det möra köttet serverade jag Kantarellrisotto, mums.
4 port
- 15 cm purjolök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta
- 9 dl valfri buljong (vatten och buljongtärning eller fond)
- 2 msk olivolja
- 3 dl carnaroli- eller arborioris
- 2 dl vitt vin eller matlagningsvin
- 2 dl förvällda kantareller
- 3 msk smör
- 2 dl riven parmesanost
- salt och nymalen svartpeppar
Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp buljongen som ska hållas varm.
Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. I med svampen och fräs med en liten stund
Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.
Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget (för 4 port) efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter.
När du tycker riset är perfekt för dig, vissa vill ha en kärna i riset, vissa inte. rör du i parmesanen och en klick smör.
Smaka av, salta och peppra
Risotton ska vara krämig.
Servera risotton direkt, lägg på köttet och några morötter från köttkoket!
Kram//Erica