Biskvier/ Lussekattbiskvi med chokladmarängsmörkräm med daim

 
 
Till Luciafikat hade jag lekt i köket.
Blev biskvier med annorlunda form och färg.
Lussekattbiskvi, skulle du äta en om jag bjöd?
Fyllningen är chokladmarängsmörkräm med hackad daim.
Biskvierna är doppade i färgad vit choklad.
 
Lussekattbiskvi
 
Bottnar: 300 g mandelmassa
1 1/2 dl socker
2 äggvitor ( spara äggulorna)
Börja med bottnarna.
Grovriv mandelmassan.
Vispa ner äggvitan och sockret i mandelmassrivet.
Vispa tills det är en slät smet.
Klicka ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt.
Jag gjorde två små kluttar som satt ihop.
Grädda i 175 grader, ca 15-25 min, beror lite på storlek och ugn.
Håll koll!
Lossa kakorna direkt och vänd dom upp och ner.
Tryck till kakan lite så den blir lite plattare.
Låt kallna.

Chokladmarängsmörkrämen är från Roy Fares
(jag valde att göra 1/2 sats av receptet nedan)
300g mjölkchoklad choklad
450g rumstempererat osaltat smör
10g vaniljsocker (1 msk)
5 äggvitor
220g Strösocker (2 ½ dl)
1 nypa salt
hackad daim

Gör i ordning smörkrämen genom att hacka chokladen och smälta den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna till ljummen temperatur. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen i ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven. Ta bort skålen från värmen och vispa marängen med en elvisp eller i en matberedare tills marängen är styv och har svalnat. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen. Blanda i finhackad daim.
Stryk toppar med smörkräm på biskvibottnarna med hjälp av en sked, jag använde spritspåse.Ställ i kylskåp eller frysen i minst 30 minuter.
 doppa försiktigt biskvierna  i den smälta, gulfärgade vita chokladen. Låt extra choklad rinna av innan du vänder på den.
Små chokladkulor till russin
Låt chokladen stelna.
Förvara i frysen el kyl.


 

Kram//Erica

Kommentera här: