Leverbiff //Leverkaka

 
Idag har jag haft lite tid i köket.
Lagat lite mat som jag inte äter.
Jag tycker inte om lever, men min sambo gör det.
( Jo leverpastej äter jag).
Så jag har lagat lite matlådor.
Leverbiff och Leverkaka blev det.
Så sambon blev glad och åt Leverkaka med lingonsylt och jag åt en god havregrynsgröt till middag.
 

Leverbiff
600 g leverbiff ( finns som frysta korvar)
2 potatisar
1 gul lök
1/2 dl grädde
2 ägg
1 tsk vitpeppar
4 tsk salt
1-2 tsk sirap
smör till stekning
Skala lök och potatisarna och riv på den grova sidan av rivjärnet.
Blanda ner resten av ingredienserna och blanda noga.
Stek en provbit, smaka av hur kryddningen är och justera om det behövs.
stek biffarna i smör, klicka ut leverbiffsmeten till lagom stora biffar. 
Servera biffarna med gräddsås, potatis och lingonsylt.
 
Denna leverkorv använde jag
 
Till Leverkaka använder jag Mald lever.
 
LEVERKAKA
1 kg färdig risgrynsgröt (jag köper färdiga korvar`risgröt)
1 stor gul lök, finhackad och brynd i lite smör
300 g mald lever
2 msk sirap
1 1/2 msk salt
 1/2 msk vitpeppar
1 msk mejram
2 1/2 dl russin
2 ägg
Finhacka och bryn den gula löken i lite smör, låt den kallna.
Rör sen samman alla ingredienser.
Rör så att allt blandas väl.
Smöra en ugnsform.
Bred ut leverkakssmeten i formen.
Grädda i 200 grader i ca 45 min.
Går bra att frysa.

Kram//Erica

Kommentera här: