Saftig fruktkaka/ Julig fruktkaka

 
Min mamma älskar fruktkaka, hon har brukat köpa den från ett bageri varje jul.
Så i år tänkte jag att jag skulle testa att baka.
Å jaa, den blev faktiskt riktigt god! 

Fruktkaka // Julig fruktkaka 

250 g torkad frukt, t ex 100 g fikon, 100 g aprikoser och 50 g russin
1 dl rom 

1/2 dl nypre apelsinjuice 
100 g sötmandel och hasselnötter 

( jag hade även lite syltade apelsinskal över efter garneringen av ambrosiakaka)
150 g smör
2 dl strösocker
4 ägg
4 dl vetemjöl, 240 g
1 tsk bakpulver

Gör så här

1. Skär bort stjälkfästet från fikonen. Hacka fikon och aprikoser.  Blanda fikon, aprikoser, russin med rom och lite apelsinjuice och blanda väl. Låt stå minst 10 timmar. Hacka mandeln Och hasselnötterna grovt och blanda ner i frukten.
2.  Smörj och bröa en  1 1/2 liters form. Sätt ugnen på 175°.
3. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
4. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda det med frukten, nötterna .Rör ner blandningen i äggvispet.
5. Häll smeten i formen. Grädda på netersta falsen ca 1 timme, prova med sticka att den är torr. Stjälp upp och låt svalna


Kram// Erica 

Kommentera här: