Citronmarängpaj
Pajskal:
16 st digestivekex
100 g smör
Fyllning:
5 stora äggulor (spara äggvitan till marängtopping)
1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g
minst 2 msk citronzest
1 dl citronsaft (ca 2 stycken medelstora citroner men det är olika beroende på hur saftiga dina citroner är)
Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker
Jag bakade pajen i en springform, ca 24 cm i diameter
Pajskal: Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
Mixa kexen till ett fint smul.
Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
Tryck ut kexmassan i pajformen och förgrädda det i mitten av ugnen i 10 minuter.
Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
Vispa försiktigt samman äggulor och sötad kondenserad mjölk för hand.
Tillsätt citronzest och citronsaft och vispa igen till en jämn smet.
Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda den i mitten av ugnen i 10 minuter.
Låt pajen svalna i kylskåpet i minst 3 timmar innan du dekorerar med marängen.
Maräng: Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning.
Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt.
Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill.
Servera direkt eller förvara pajen i kylskåpet!