Enkla surdegsbaguetter

Men oj, vad hände här?
Jag har fått en surdeg att överleva i minst ett halvår!
Det trodde jag aldrig!
Så igår blev det Baguetter.
 
 
 
 
Enkla surdegsbaguetter.
4 st
 

800 g vetemjöl special

460 g vatten 

160 g surdeg

1msk salt

1msk brödkryddor 

Blanda surdeg och vatten hastigt i en bunke. Häll i mjöl och arbeta in i degen, du behöver inte knåda degen. Blanda i saltet och bröd kryddorna.

Vik degen genom att dra kanterna mot mitten. Jäs degen tills den ökat rejält i volym, ungefär dubblerats. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i flera timmar.  Här måste du känna dig fram och detta är en avgörande faktor hur brödet blir. Vik degen ca tre-fyra gånger under jäsningen.Låt vila i kylen över natten (eller motsvarande)När det är dags att grädda bröden. Sätt ugnen på 270 grader. Lägg in en plåt i ugnen som får bli riktigt varm.

 

Vänd bunken med degen upp och ner på ett mjölat bakbord. Knåda eller forma Inte degen utan dela försiktigt 

degen längsgående så du får ut fyra st långa baguetter.

 

Snurra dem mycket försiktig några varv och lägg upp dem på bakplåtspapper. 

 

 Ta ut den varma plåten och 'dra över bakplåtspappret'med bröden. Grädda bröden ca 2-3 minuter öppna ugnen och shitta baugetterna längsgående.

 

Fortsätt Grädda bröden tills de har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 10-15 minuter) 

 
 
 
 
Kram//Erica

Kommentera här: