0 Läs mer >>
 
Jag har ju en surdeg i kylen, glömmer bort den utimellan.
När jag nu senast kom på att den fortfarande fanns i min ägo trodde jag den var stendöd.
Men med lite omsorg och matning började den bubbla rejält.
Så då testade jag ett recept jag hittat på nätet för en bra tag sedan.
Jag bakar på min elektriska häll.
Meteor, inköpt på Elgiganten.
 

20 små bröd ( går att grädda även i en torr stekpanna)

matning av surdegen:
50 g surdegsgrund
130 g vatten
70 g graham el rågmjöl
 
bakningen:
surdegen från ägget
400 g ljummen mjölk ( jag hade paltspad)
1 tak brödkryddor 
1/2 dl sirap
15 g salt
550 g vetemjöl 
200 g grahamsmjöl 
50 g romsvarmt smör 
 
Mata surdegen i minst 8 timmar innan bakning.
När den bubblar fint blandar du den med mjölk, kryddor, sirap och salt.
Vänd ner mjöl och blanda ihop till en deg.
Klicka i smöret och knåda in det i degen.
Låt jäsa i 1 timme.
Knåda degen igen och låt sedan degen jäsa i 3 timmar.
Dela degen i 20 bitar . Rulla till bollar.
Kavla ut bollarna i mjöl, först med slät el randkavel.
Avsluta med kruskavel.
Borsta av mjöl.
Grädda bröden på båda sidor.
Lägg bröden omgående under brödduk.
Trava bröden på varandra eftersom och täck.
Fukten som bevaras under duken gör bröden mjuka och fina.
Låt svalna innan du packar dom i påse och fryser in .


 
Kram// Erica

Mjukkaka med surdeg

0 Läs mer >>

Visst blir dessa små prinsessbakelser fina att servera i glas.
Och vad passar inte bättre än att bjuda på dessa när en klasskompis från Tärnaby kommer och hälsar på och det råkar vara min mammas födelsedag.
Mamma skulle ha fyllt 83 år.
Man kan ju göra dessa fina bakelser/ tårtor på många olika sätt.
Men jag bakade en vanlig rulltårta med hallonsylt.

Så jag bottnade glasen med frysta hallon, en tunn skiva rulltårta som jag tryckte ut så den täcker ut till glasens kanter.
På med lite mera frysta hallon .
Gjorde en glasskräm som jag spritsade på rulltårtan och plastade in och lät stå i kylen tills servering.
Detta kan man med fördel förbereda dagen före servering.
Marsipanlock kan man ju köpa färdigkavlade och bara stansa ut och lägga på vid servering. 
Jag vill inte att den ligger för länge så den börjar 'smälta'
Jag köpte ofärgad marsipan som jag färgade själv och kavlade ut.
 
Rosen gjorde jag också själv.
 
Här kommer recept på rulltårtan och på glasskrämen.
 
Rulltårta
 
3 ägg
1 1/2 dl socker 
2 dl mjöl
 1 tsk bakpulver
 
 Vispa ägg och socker pösigt.
Sikta ner mjöl och bakpulver.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper.
Grädda i 250 grader i 5 min.
Sockra på den färdiga kakan och vänd den på ett bakplåtspapper på bakbordet.
Ta bort bakplåtspappret den har bakats på.
Bred ut sylt hallonsylt och rulla ihop den på en gång.
 
 
Glasskräm
 
2 dl mjölk
2 dl grädde 
5 msk snabbmarsanpulver
Vispa ihop alla ingredienser.
Vispa i några minuter, gärna med elvisp.
Ställ in i kylen en stund.
Rör sen om i krämen och fyll en spritspåse.
 
Denna glasskräm brukar jag fylla i mina enkla glasswinerbröd
 

 
Kram//Erica

Prinsesstårta i glas