Rågbröd

 
 
 
I helgen kokade vi en stor gryta potatispalt och då sparade jag 1 liter paltspad ( vattnet som pallarna kokats i) 
 
Rågbröd
6-8 bröd
 
1 l paltspad el mjölk/vatten
125 g smält smör
2 pkt jäst
1,5 dl sirap
1,2 tsk salt
2 msk brödkryddor
ca 8 dl rågsikt
vetemjöl till en lagom slät deg
 
Smält smöret och värm spadet, 37 grader.
Lös upp jästen i vätskan och smöret , i med de övriga ingredienserna.
Gör en smidig deg, ska släppa från kanten i bunken.
Låt jäsa övertäckt i 30 min.
Dela degen i ca 6 lika stora bitar.
Lägg två bröd på varje plåt o bakplåtspapper.
Bröden trycker du ut med handen till ca 1 1/2 cm tjocka kakor.
Låt jäsa 30 min.
Picka bröden med gaffel eller nagg.
Grädda i 225-250 grader varm ugn  ca 8-10 min.
Ta ut bröden och pensla dom varma bröden med sirapsvatten. (Strap blandat med fatten). 
 
Kram//Erica

Kommentera här: