Mandelmusslor
Mandelmusslor med vispad grädde och hjortronsylt, ja då är det jul.
I receptet står det att man ska skålla och skala mandeln, men jag gillar att ha skalet kvar.
Musslorna blir lite grövre som jag gillar, allt är en smaksak.
![](https://cdn1.cdnme.se/4141736/8-3/d298ea79-2935-4d82-93e7-39e45f5032b2_61b9af4b9606ee5c616d5667.jpg)
Mandelmusslor
- 100 g sötmandel
- 5 dl vetemjöl
- 210 g smör, rumstempererat
- 1,5 dl strösocker
- smör, smält till formarna
- 45 veckade formar (runda eller ovala)
- ev grädde, till servering
- sylt (eller färska bär, ev till servering)
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skålla, skala och mal mandeln. (Skålla genom att lägga ner mandlarna i kokande vatten 1 minut, inte längre, då kan de lätt bli sega. Tryck sedan ur mandlarna ur skalet). Eller som jag, mal med skalet kvar, jag körde i mixern till lite grövre mjöl.
Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg mandeln där tillsammans med smöret och sockret. - Arbeta ihop mjölet, smöret, sockret och mandeln till en deg. Använd fingertopparna. Lägg degen att vila svalt i cirka 1 timme.
- Pensla formarna med smält smör. Rulla ut degen i längder, dela den i cirka 45 bitar och tryck ut dem i formarna.
- Grädda formarna i cirka 8-10 minuter. Stjälp försiktigt upp kakorna medan de ännu är varma.
- Servera mandelmusslorna som de är eller fyll dem med grädde och sylt eller färska bär.
![](https://cdn1.cdnme.se/4141736/8-3/509beb49-c13b-424b-ab00-e94c7f40548f_61b9b0299606ee56bfc762d9.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/4141736/8-3/bd22ae81-eb4e-412d-aafc-f7a24305a56e_61b9b0389606ee5cbbbedbe6.jpg)
![](https://cdn3.cdnme.se/4141736/8-3/a3a26222-e7cd-408c-91d1-c4ecce9738a1_61b9b044e087c30654644b0f.jpg)
Jag diskar dom bara i varmt vatten (aldrig diskmedel) efter användning.
Innan bakning kokar jag dom en stund i en stor gryta, med bara vatten.
Låter de torka på en handduk innan de smörjs med smör.
Kram//Erica