Mandelmusslor

Mandelmusslor med vispad grädde och hjortronsylt, ja då är det jul.
I receptet står det att man ska skålla och skala mandeln, men jag gillar att ha skalet kvar.
Musslorna blir lite grövre som jag gillar, allt är en smaksak.
 

Mandelmusslor
 
  • 100 g sötmandel
  • 5 dl vetemjöl
  • 210 g smör, rumstempererat
  • 1,5 dl strösocker
  • smör, smält till formarna
  • 45 veckade formar (runda eller ovala)
  • ev grädde, till servering
  • sylt (eller färska bär, ev till servering)
  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Skålla, skala och mal mandeln. (Skålla genom att lägga ner mandlarna i kokande vatten 1 minut, inte längre, då kan de lätt bli sega. Tryck sedan ur mandlarna ur skalet). Eller som jag, mal med skalet kvar, jag körde i mixern till lite grövre mjöl.
    Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg mandeln där tillsammans med smöret och sockret. 
  3. Arbeta ihop mjölet, smöret, sockret och mandeln till en deg. Använd fingertopparna. Lägg degen att vila svalt i cirka 1 timme. 
  4. Pensla formarna med smält smör. Rulla ut degen i längder, dela den i cirka 45 bitar och tryck ut dem i formarna. 
  5. Grädda formarna i cirka 8-10 minuter. Stjälp försiktigt upp kakorna medan de ännu är varma.
  6. Servera mandelmusslorna som de är eller fyll dem med grädde och sylt eller färska bär.

 
Älskar dessa veckade formar.
Jag diskar dom bara i varmt vatten (aldrig diskmedel) efter användning.
Innan bakning kokar jag dom en stund i en stor gryta, med bara vatten.
Låter de torka på en handduk innan de smörjs med smör.
 
Kram//Erica 

Kommentera här: