Mandelmusslor
Mandelmusslor med vispad grädde och hjortronsylt, ja då är det jul.
I receptet står det att man ska skålla och skala mandeln, men jag gillar att ha skalet kvar.
Musslorna blir lite grövre som jag gillar, allt är en smaksak.
Mandelmusslor
- 100 g sötmandel
- 5 dl vetemjöl
- 210 g smör, rumstempererat
- 1,5 dl strösocker
- smör, smält till formarna
- 45 veckade formar (runda eller ovala)
- ev grädde, till servering
- sylt (eller färska bär, ev till servering)
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skålla, skala och mal mandeln. (Skålla genom att lägga ner mandlarna i kokande vatten 1 minut, inte längre, då kan de lätt bli sega. Tryck sedan ur mandlarna ur skalet). Eller som jag, mal med skalet kvar, jag körde i mixern till lite grövre mjöl.
Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg mandeln där tillsammans med smöret och sockret. - Arbeta ihop mjölet, smöret, sockret och mandeln till en deg. Använd fingertopparna. Lägg degen att vila svalt i cirka 1 timme.
- Pensla formarna med smält smör. Rulla ut degen i längder, dela den i cirka 45 bitar och tryck ut dem i formarna.
- Grädda formarna i cirka 8-10 minuter. Stjälp försiktigt upp kakorna medan de ännu är varma.
- Servera mandelmusslorna som de är eller fyll dem med grädde och sylt eller färska bär.
Jag diskar dom bara i varmt vatten (aldrig diskmedel) efter användning.
Innan bakning kokar jag dom en stund i en stor gryta, med bara vatten.
Låter de torka på en handduk innan de smörjs med smör.
Kram//Erica