Mini Saffransdonuts
![](https://cdn3.cdnme.se/4141736/8-3/07da4b14-8200-4db3-8dd6-22f05f3c0ec7_618165979606ee3698cb33c2.jpg)
Mini Saffransdonuts
25 gram färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
3 dl mjölk ( gärna 3% fetthalt)
0,5 dl socker
3 dl mjölk ( gärna 3% fetthalt)
0,5 dl socker
1 påse saffran ( 0,5 g)
1 tsk vaniljsocker
75 g smör (rumstempererad)
1 ägg (kan uteslutas)
Ca 7-8 dl vetemjöl
Neutral olja (tex rapsolja el frityrolja)
Socker till garnering
1 tsk vaniljsocker
75 g smör (rumstempererad)
1 ägg (kan uteslutas)
Ca 7-8 dl vetemjöl
Neutral olja (tex rapsolja el frityrolja)
Socker till garnering
Lös upp jästen i ljummen mjölk. Tillsätt ägg, vaniljsocker , saffran och socker, rör om. Blanda i mjöl och klicka i smöret. Knåda degen smidig, gärna i bakmaskin eller för hand i 10 min. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig. När degen är smidig och ordentligt knådad täcker du bunken med en påse och låter jäsa i 45-60 min.
Häll ut degen på mjölat bakbord och kavla ut den. Stansa ut degen med ett litet glas och gör ett hål i mitten med fingret. Hetta upp olja till 180° och fritera munkarna gyllene ca 3 minuter på varje sida. Låt rinna av på ett galler el på hushållspapper och rulla sedan i socker.
Jag friterar mina munkar i min fritös, supersmidigt!
![](https://cdn3.cdnme.se/4141736/8-3/5eb71b18-a4a0-4a57-bd2c-45d6962f80bb_618166f6e087c3073e1c6df6.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/4141736/8-3/df64333b-e55e-4405-bc40-0cb0c7f6a3ee_61816717e087c34507ad3c56.jpg)
![](https://cdn2.cdnme.se/4141736/8-3/5dc34ff0-62d0-476a-a08c-6d79e5afd226_61816781e087c344fd23d796.jpg)
![](https://cdn3.cdnme.se/4141736/8-3/a81a7ddb-0079-472f-8cde-06dec6ae96f1_6181679de087c304f592e367.jpg)
![](https://cdn2.cdnme.se/4141736/8-3/85fd6956-f0be-44c3-be87-30841a3332e1_618167c3ddf2b32899cd6521.jpg)
skriven
Hej, har kollat in ditt recept på gf rullrån och gar gjort den nu. Jag upplever den som väldigt lös. Ska den stå till sig i kylen en stund. Mvh Ulrika