Mini Saffransdonuts


Mini Saffransdonuts
 
25 gram färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
3 dl mjölk ( gärna 3% fetthalt)
0,5 dl socker
1 påse saffran ( 0,5 g)
1 tsk vaniljsocker 
75 g smör (rumstempererad)
1 ägg (kan uteslutas)
Ca 7-8 dl vetemjöl
Neutral olja (tex rapsolja el frityrolja)
Socker till garnering
 

Lös upp jästen i ljummen mjölk. Tillsätt ägg, vaniljsocker , saffran och socker, rör om. Blanda i mjöl och klicka i smöret. Knåda degen smidig, gärna i bakmaskin eller för hand i 10 min. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig. När degen är smidig och ordentligt knådad täcker du bunken med en påse och låter jäsa i 45-60 min.

Häll ut degen på mjölat bakbord och kavla ut den. Stansa ut degen med ett litet glas och gör ett hål i mitten med fingret. Hetta upp olja till 180° och fritera munkarna gyllene ca 3 minuter på varje sida. Låt rinna av på ett galler el på hushållspapper och rulla sedan i socker.

Jag friterar mina munkar i min fritös, supersmidigt!



 
 
 
Kram//Erica 

Kommentarer:

1 Anonym:

skriven

Hej, har kollat in ditt recept på gf rullrån och gar gjort den nu. Jag upplever den som väldigt lös. Ska den stå till sig i kylen en stund. Mvh Ulrika

Svar: Såg du att det var 1 msk fiberhusk i den glutenfria och så brukar jag låta smeten stå i en timme o svälla.Kram//Erica
Erica Hermansson

Kommentera här: