1 Läs mer >>
Enkel Rabarberkaka
 
2 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl mjöl
pärlsocker
ca 50 g smör
 
2-3 rabarber i bitar
 
Ugn 175 grader
 
Vispa ägg och socker
Rör ner mjölet.
Klä en sockerkaksform med bakplåtspapper el smörj en liten pajform.
Häll i smeten, på med rabarberbitarna, strö över pärlsocker och hyvla smör och lägg på.
In i ugnen ca 35-40 min.
 
Vill du göra kakan glutenfri, byt ut mjölet mot mandelmjöl,har testat och det  blev supergott! 
 
Serveras med mycket marzankräm/sås.

 
 
Kram//Erica

Enkel Rabarberkaka

0 Läs mer >>
Jag bakar mindre och mindre, men plötsligt händer det!
Idag skulle fina vänner passera förbi på sin resa norrut, och då ville jag passa på att bjuda på förmiddags kaffe/fika!
Enkla saker att baka stod på menyn: Enkel Rabarberkaka och testbakning av Engelska scones.
Mums!
Har inte gjort dessa engelska scones så det var ju fint läge att testa!
 
Här serverat med philadelphiaost och min rabarber/jordgubbsmarmelad.
 
 

Engelska scones, 10-12 stycken

4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
75 g smör
1,5 dl mjölk

Pensling och dekoration
2 msk mjölk
Florsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig deg.
3. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.
4. Kavla degen till cirka 2 cm tjocklek, stansa ut rundlar med en utstickare eller ett litet glas. Cirka 6 cm i diameter. ( jag kavlade ut mina liite för mycke)
5. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla med mjölk. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter tills de fått fin färg.
6. Servera varma med goda tillbehör, man kan pudra lite florsocker på om man t.ex ska servera dem med marmelad.


 
 
Kram//Erica 

Engelska Scones

0 Läs mer >>
När jag kokar rabarbersaft/sirap gör jag alltid marmelad av det som silas bort.
Förra veckan hade Ica på byn bra pris på jordgubbar, så de gubbar som var halvdana/ bortrensade, de fick komma med i koket.

När saften är kokad och silad så tar jag de bortsilade och sätter i en stor kastrull.
I med syltsocker efter smak, jag vill inte ha allt för sött.
Koka tills sockret löst sig, sen blandade jag i en skvätt Licor 43.
Upp i burkar.
Ät o njut

 
 
Kram//Erica

Rabarber/Jordgubbsmar...

0 Läs mer >>
 
Här har jag mina granskott, picklade, en burk där det ska bli granskottssirap, torkade och granskottssalt.
 
Som ni för så gill jag att testa olika saker i köket, iaf 1 gång.
 
Picklade granskott
Jag kokade en vanlig 1-2-3 lag som jag hällde varm över granskotten.
Nästa gång kanske jag låter lagen svalna innan jag häller den över skotten ( om det nu blir en andra gång)
 
 

Sirapen är bara lika mycke socker som granskott.
Får stå i ett fönster 2-3 veckor.
Jag rör om varje dag!
 
Kram//Erica

Picklade granskott

0 Läs mer >>
Klart jag måste testa att pickla rabarber.
Sägs vara gott till grillat.
 
Jag anvande mandolinen för att skiva rabarbern i ca 10 cm långa tunna remsor.
 
3 rabarberstjälkal
5 krm salt
2 dl vatten
4 msk socker 
3 msk 24% ättika 
Koka upp lagen och häll över rabarbern.

 
Kram//Erica

Picklad Rabarber