0 Läs mer >>

Havrekakor
ca 42
 
150 g smör
4 dl havregryn
1 dl socker
 
Smält smöret i en stor kastrull.
Ta kastrullen från plattan.
Rör ner socker och havregryn.
Ställ ut småbrödsformar, jag använde en mini muffinsplåt.
Klicka ut smeten i formarna.
Grädda i 175 grader i ca 10 min.
 
 
Kram//Erica

Havrekakor

0 Läs mer >>
 
 
Hittade detta tips om havrefrutti hos @rudwall.
Hon är en idéspruta på Instagram.
Så idag fick jag havregrynsgröt över efter frukosten.
Så då fick jag ju ett gyllene tillfälle att testa.

Jag har ju russin i min gröt när jag kokar den, så här i efterhand hade jag inte behövt någon sylt till.
 
Koka vanlig havregrynsgröt.
Låt kallna.
Vispa grädde och vaniljsocker.
Rör ihop gröt och grädde.
Servera med valfri sylt, jag hade hjortron.

Kram//Erica

Havrefrutti

0 Läs mer >>
Jag hittade ett nytt recept som jag har testbakat ( gjorde bara halva receptet) , så det kommer passa bra till soppmiddag idag.
Senare i veckan ska jag baka av surdegen jag fick av min dotters man....ska bli intressant.
 

 
Morotstekakor
24 st
 
6 dl vatten
3 dl havregryn
 
1 pkt jäst
100 g smör rumsvarmt smör
2 tsk salt
 2 msk socker el sirap
ca 3 dl fint rivna morötter 
1 msk brödkryddor
12 dl vetemjöl
( vill du ha brödet gulare tillsätter du 2 msk gurkmeja)
 
Koka vatten och havregryn till en gröt.
Låt gröten svalna till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och häll på gröten och resten av ingredienserna.
Låt jäsa i 30 min.
Gör 24 tekakor, nagga.
Låt jäsa i 30 min.
Grädda i 250 grader var ugn i 10 min i mitten av ugnen.

 
Kram//Erica

Morotstekakor

0 Läs mer >>
 

Punchtårtan är en ständigt återkommande tårta i våran familj.
Det är en saftig chokladkaka med punchgrädde på eller som serveras på sidan om.
Punchen i grädden är de små godisar man köper i lösviktsgodiset.
Jag tar bara de som det står punch på.
Så i helgen när mitt barnbarn fyllde 3 år gjorde mommo ( alltså jag) en traktor tårta.
Byggarbetsplatsen är kakan som bas, olika godisar och krossade oreokakor är dekorationer.
 
 

PUNCHTÅRTA
 
3 ägg
3 dl socker
2 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 msk cacao
2 1/4 dl mjölk
2 1/2 dl mjöl
 
vispa ägg och socker pösigt
blanda ner mjölken
sikta ner de torra ingredienserna
häll smeten i en smord och bröad rund form
grädda i 175 grader i 40-45 min
kolla med sticka, den tar lite tid att bli klar
 
koka en ´glasyr´ medans kakan gräddas
75 g smör
1 dl kaffe
3 msk florsocker
3 tsk vaniljsocker
 
stjälp upp den färdiga kakan
häll den varma glasyren över den varma kakan
låt kallna
 
vispa 3 dl grädde & krossa ner punchgodisar i grädden( är svårt hitta punchflaskor i butik, men jag länsar punchgodisar i lösviktsgodishyllan, tar minst 10 godisar som jag krossar innan jag vispar)
bred punchgrädden över kakan (eller servera den bredvid)

När kakan kallnat skar jag ut en liten väg ner och så spacklade jag kakan med en typ ganache på
4-5 msk grädde
60 g mjölkchoklad
40 g nougat ( man kan ta en dubbelnougat från godishyllan)
Värm grädden tills den nästan kokar.
Ta kastrullen från plattan och rör ner hackad choklad och nougat .
Rör tills allt smält.
Spackla kakan.

 



Tre olika varianter på denna tårta.
 
 
Kram//Erica
 

Punchtårta

1 Läs mer >>

Chokladsnittar
ca 40 st
 
100 g smör, rumsvarmt 
1¼ dl socker
1 äggula
2 1/2 dl mjöl 
3 msk Kakao 
1 msk Vaniljsocker 
1/2 tsk Bakpulver 

 Garnering: uppvispad äggvita
pärlsocker
(hackad sötmandel)
 
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft. 
  • Rör ihop smör och socker. Blanda ner äggulan. 
  • Blanda alla torra ingredienser och rör ner det i smörsmeten. Rör till en jämn smet. 
  • Rulla ut till 2 längder, ca 2 cm tjocka. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. 
  • Platta ut längderna och pensla tunt med uppvispad äggvita. Strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 12-15 min. 
  • Skär längderna i sneda bitar direkt när du tagit ut dem från ugnen.
  • Låt svalna på plåten.

  • Kram//Erica

Chokladsnittar

0 Läs mer >>
Fick ju en hel del äpplen.
Jag testade göra lite olika saker.
Bl.a gjorde jag must i saftmajan och en massa mos.
Sen ramlade jag över ett recept som hette Äppelsmör.
Receptet är inget med smör att göra, men gott på kex eller ett surdegsbröd.
Jag skulle nog hellre kalla den Julig Äppelmarmelad.
Klart jag måste testa!

Äppelsmör // Julig Äppelmarmelad
 
1 1/2 kg äpplen 
3 dl vatten
3 1/2 dl äppelcidervinäger 
1 citron, zest och saft
900 g syltsocker 
2 kanelstänger 
1 vaniljstång 
1 1/2 tsk nymald kardemumma 
en nypa salt 
1 kuvert saffran 
1/2 dl calvados
 
Lägg saffranet i calvados och ställ åt sidan.
Skölj äpplen och dela i 4 delar.
( jag skalade och kärnade ur mina pga att jag inte har någon mosvagga)
Koka äpplena på svag värme i vattnet och äppelcidervinäger.
Koka tills de är mjuka.
Ta upp massan, mosa ( passera).
Rengör grytan, häll i moset med socker, citron, kryddorna och saffransblandningen.
Koka typ 10 min.
Glöm inte röra.
När Äppelmarmeladen är klar plocka upp kanelstänger o vaniljstången.
Häll upp på rena burkar!
 

 
 
Kram//Erica

Äppelsmör / Julig äpp...

0 Läs mer >>
 
 
Jag och mitt barnbarn har bakat Figurkakor i form av olika fordon till hans 3årskalas.
Dom är riktigt goda och håller formen bra vid gräddning.
 
Vaniljkakor 

3 dl vetemjöl
125 g smör
1/2 dl florsocker
2 msk vatten
2 tsk vaniljsocker

 

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Häll mjöl, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt kallt smör i små bitar. Fördela smöret i mjölet med fingrarna eller i en matberedare.
3. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop med händerna till en deg
4. Kavla ut degen till 2-3 mm tjockt på ett lätt mjölat bord.
5. Använd en utstickare och stansa ut kakorna och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.

6. Baka kakorna mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt kakorna svalna.

Har tidigare gjort lite andra "figurer"


 
Kram//Erica
 

Figurkakor / Vaniljka...

0 Läs mer >>
Jag har nog blivit lat, gjorde denna enkla versionen av mazariner.
Men dom är saftiga och klart ätvärda!
 
 
Falska Mazariner/Enkla Mazariner
20 st
 
300 g mandelmassa 
200 g rumsvarmt smör 
2 dl socker
3 ägg
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker 
1 tsk bakpulver 
en nypa salt 
1/2 dl mjölk
några droppar bittermandeloljan 
 
Glasyr:
florsocker
1 äggula 
lite smält smör
 
Ugn 200grader
 
Riv mandelmassan fint, vispas med smör, socker, det ska bli en fluffig massa. Jag tog elvispen.
Tillsätt ett ägg i taget.
Tillsätt mjöl, bakpulver, och vaniljsocker, salt.
Tillsätt mjölken och bittermandeloljan sist .
Rör smeten slät.
Fyll formarna.
Grädda tills massan blivit fast, ca 10-13 min.
Låt svalna.
Gör glasyren.
Smält ca 20 g smör. I med florsocker och äggula ev karamellfärg.
Blanda ner florsocker till lämplig tjocklek.
Bre på de kalla mazarinerna.

 
Kram//Erica

Falska Mazariner/ Enk...

0 Läs mer >>
Ja jag vet att det är Kanelbullensdag.
Men jag bjuder på dessa godingar istället.
Dom är doppade i kanelsocker så lite kanelsmak får man iaf!
 

Donut Muffins
 
12 muffins
 
50 g rumsvarmt smör
3/4 dl neutral olja
1 dl socker 
1 dl farinsocker 
2 stora ägg
5 dl vetemjöl 
1 tsk bakpulver 
1 tsk bikarbonat 
2 tsk vaniljsocker 
2 krm salt
2 1/2 dl mjölk
 
Garnering:
25 g smält smör
strösocker( jag hade råsocker)
mald kanel
 
Ugn: 225 grader
 
Vispa smör, olja, socker, farinsocker och vaniljsocker pösigt.
Vispa ner äggen.
I med mjöl, bakpulver och bikarbonat.
Vispa ner mjölken.
Fördela smeten i 12 muffinsformar. Jag ställde formarna i en muffinsplåt.
Smeten hade jag i en spritspåse, tycker det är enklare få smeten i formarna.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 min, fått fin färg och genomgräddade.
Jag kollade med sticka.
Låt svalna på galler.
 
Smält smöret.
Blanda kanel och socker.
Pensla muffinsen med smör och doppa muffinsen i kanelsockret.

 
Kram//Erica

Donut Muffins