

Gör såhär:
Frys in köttbiten en stund, ca 30 min, så blir den lättare att skära i tunna skivor. Skär köttet i lövtunna skivor. Lägg i en skål tillsammans med bikarbonat och låt stå i 30 min. Bikarbonatet ger köttet en fin konsistens och gör den extra mör. Köttet kommer nästan smälta i munnen. Skölj sedan köttet ordentligt snabbt och låt rinna av. Riv ingefärabiten fint. Blanda kött, majsstärkelse, ingefära och soja väl. Lättast om du blandar med fingrarna. Låt köttet marineras i minst 2 timmar i kylen, gärna längre. Ju längre den får marineras desto godare. Mitt kött får stå i kylen över natten, ca 8 timmar.
Låt sedan köttet stå i rumstemperatur i ca 15-20 innan du tillagar den efter att det stått i kylen. Hetta upp 4-5 msk olja i en stekpanna. Stek köttet och vitlöken under omrörning. När köttet får färg tillsätter du hoisinsås och steker lite till. Stäng av värmen och ställ åt sidan. Skölj bambuskotten i hett vatten för att få bort den konserverade smaken och låt rinna av. I en separat stekpanna steker du purjolök/lök,broccolie paprika och champinjoner tillsammans med bambuskott under omrörning. Löken ska bli glansig utan att få färg, tar ca 3-4 min.
Blanda ner bambuskotten och löken i samma gryta som köttet. Tillsätt soja, ostronsås, salt, peppar och vatten, koka upp och låt puttra i ca 8 min. Blanda majsstärkelse med vatten i en skål och häll ner det i grytan samtidigt som du rör om i grytan. Låt få puttra lite till, ca 3-5 min. Om du tycker att grytan är för vattnig kan du tillsätta lite mer majsstärkelse. Smaka av och tillsätt eventuellt mer soja eller salt. Servera med jasminris och sallad.
Recept kopierat från Zeinaskitchen
ca 4 äpplen
1–2 msk strösocker
1–2 tsk kanel (kan bytas mot kardemumma)
Smet
125 g smör
1 ½ dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
3 ägg
Garnering
florsocker
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta el tärna äpplena. Lägg dem i en smord form. Strö över socker och kanel.
2. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner sockret och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
3. Ringla smeten över äpplena.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna och pudra över florsocker.
Picklad Rödlök:
3 stora rödlökar
2 dl vatten, ljummet
15 gram jäst
1 msk strösocker
1 tsk salt
0,5 dl matolja
4,5 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
Gör så här:
Mät upp ljummet vatten och smula ner jästen. Lös upp, häll i socker, salt och olja. Blanda mjöl och bakpulver i en skål med en gaffel så att bakpulvret fördelas jämnt. Häll ner mjölblandningen i vätskan.
Kör med elvisp och deg- krokar alternativt degblandare i 15 minuter. Degen ska bli glansig, seg och mycket slät. Låt jäsa till dubbel storlek, det tar 40–50 minuter.
När degen jäst till det dubbla, ta upp på ett mjölat bakbord. Dela upp degen i bitar och forma små bollar, cirka 30 g/bun. Kavla ut degen oval och avlång. Pensla på lite olja och vik den ena sidan över den andra. Lägg de vikta bullarna på klippta bitar smör- papper, 15 x 15 centimeter. Låt jäsa i 45–60 minuter.
Hetta upp vatten i en kastrull. Ställ över en bambulåda och lägg i de antal bullar som får plats. Jag körde 2 bullar i bambulorg Har du ingen bambukorg hemma så går det bra att ånga en bulle i taget i ett durkslag. Ånga bullarna över kokande vatten i bambulådan i 6 minuter. Ta upp och låt svalna. Förvara bunsen i plastpåsar när de har svalnat helt. Funkar perfekt att frysa.
Har både en ångkorg i bambu och en i 'stål', den i stål rymmer fler bröd så ångningen går fortare.
( i nästa inlägg kommer recept på fyllningen ' Sticky moose/elk, kletig älg)
Kram//Erica
fotot med kosan har tagits av Björn Nilsson