0 Läs mer >>
 
Radiokaka är en nostalgikaka.
Den hade vi hemma till jul när jag var barn.
Den gjordes i de avlånga limpformarna.
Men nu är jag skulle göra radiokakan så ville jag göra den mindre och för min smak i ett mer aptitligare format.
Så jag tog ett flingpaket, skar ut två formar, längst med paketet.
 
Tejpa runt hela kartongen så den inte sväller ut i sidorna när du fyller på med innehållet!
Av receptet gjorde jag två 'kakor'.
 
Radiokaka
 
250 g cocosfett
200 g mörk choklad
50 g ljus choklad
2 ägg 
3 dl florsocker
finger Mariekex
 
Förbered formar, klä dom med bakplåtspapper.
Smält cocosfett och chokladen försiktigt i en kastrull.
Vispa ägg och florsocker i en bunke.
Häll ner chokladblandningen i äggsmeten under vispning.
Häll lite av chokladsmeten i formen så att det täcker.
Lägg i kex , på med ett lager choklad, kex....avsluta med choklad.
Ställ i kylen att stelna över natten.
Ta fram i rumstemp en stund innan du skär kakan i skivor, lättare att få snygga skivor!
 
 
Kram//Erica

Radiokaka

1 Läs mer >>
 
Romglögg 
ca 2 liter
 
2 bitar torkade pomeransskal
ca 1 cm skalad ingefära
3 bitar hel kanel
1/2.msk hel kryddnejlika 
1 msk grovstött kardemumma
2 dl rom
 
2 flaskor vitt vin a' 75 cl
2-3 dl socker
 
Lägg kryddorna i en burk och häll på rommen och låt stå i rumstemp i ca 2 dygn.
Sila spriten genom ett kaffefilter.
Blanda kryddrommen med vinet,
smaka av med socker.
Värm glöggen vid servering.
Koka inte!
 
 
 
Kram//Erica

Romglögg

0 Läs mer >>
 
 
 
Finska Julstjärnor /Joulutorttu
ca 20 st
 
200 g rumsvarmt smör
4-5 dl mjöl
2 krm ättiksprit
5 msk vatten
 
Arbeta ihop smör och mjöl.
Tillsätt vatten och ättika och arbeta snabbt ihop till en deg, arbeta med degen så lite som möjligt.
Slå in degen i plast och låt degen vila i kylen över natten.
Kavla ut degen och vik ihop den i tre delar, upprepa tre gånger.
Kavla ut en rektangel.
Skär fyrkanter, ungefär 7x7 cm.
Sporra snitt från hörnen o mot mitten, lämna ca 1 cm.
Vik varannan snibb mot mitten o tryck till.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. 
Pensla med uppvispat ägg.
Lägg en klick katrinplommonsylt,  ( barnmat funkar el koka själv 1/4 burk torkade skurna plommon i lite vatten till en tjock massa. )
Låt stjärnorna vila 15 min på plåten.
Grädda i 225 grader varm ugn i ca 8-10 min.
Passa noga så inte vingarna bränns!
På med florsocker vid servering.
 
 
Kram//Erica

Finska Julstjärnor /J...

0 Läs mer >>
 
 
Kram//Erica

Blodkorv

0 Läs mer >>
 
 
 
 
Kram//Erica

Citron & Ingefärashot

0 Läs mer >>
 
POLARKAKOR/TEKAKOR
ca 20 st
 
50 g smör
5 dl vatten
50 g jäst
3 msk ljus sirap
1 tsk salt 
ca 16 dl rågsikt
 
Smält smöret, tillsätt vattnet och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med lite av vätskan.
Blanda ner de övriga ingredienser, men spara lite av mjölet.
Arbeta degen till en slät och smidig deg.
Låt jäsa övertäckt i 30 min.
Slå igång ugnen på 275 grader.
Dela degen i ca 20 bitar och trilla bollar.
Kavla ut dom till ca 16 cm i diam.
Nagga rundlarna på plåten.
( bakplåtspappersklädda plåtar)
Låt jäsa på plåtarna under bakduk ca 10 min.
Grädda bröden mitt i ugnen i 3-7 min.
Låt svalna på galler under bakduk.
 
 
 
Kram//Erica

Polarkakor/Tekakor

0 Läs mer >>
När julen är nära börjar jag läsa alla mina sparade Julinspirerande tidningar.
Och wow, va många fina recept man hittar och vill testa.
Just nu har jag fastnat för knäckebröd.
Först ut är Vörtknäckebröd!
 
Vörtknäcke
24 bröd
 
ca 12 g jäst
2 1/2 dl vatten
1 tsk salt
2 msk brödsirap
1 msk rapsolja
3 msk vörtmix ( finns färdig i kryddhyllan)
3 dl kornmjöl
3 1/2 dl vetemjöl + ca 1 dl mjöl till utbakning
 
Värm vattnet till 37 grader och kör alla ingredienser i assistenten till en smidig deg.
Låt jäsa i 30 min under bakduk.
Sått igång ugnen på 250 grader.
Ställ in en plåt i ugnen som ska vara varm vid gräddning.
Dela degen i 4 delar, å varje del i 6 bitar.
Rulla till bollar.
Lägg en fuktig bakduk över de bitar som får vänta på utbak.
Kavla ut bullarna mycke tunt, sist med kruskaveln.
Lägg bröden påbakplåtspapper, ryms 5 -6 bröd.
Ta ut den varma plåten, dra över ett bakplåtspapper m bröd på den varma plåten.
Grädda i mitten av ugnen i 3-5 min, passa noga.
Låt bröden kallna på galler i ca12 timmar så att de torkar.
 
Recep från Allt om mat nr 20 2012
 
 
Kram//Erica

Vörtknäckebröd

1 Läs mer >>
 
Jag har en last, jag vill testa laga vissa maträtter, iaf en gång, från grunden.
Julkorv har stått på min lista.
Hittade en enkelt recept i en Allt om mat från 2012.
Man kan mala kött o späck själv, med detta recept var fläskfärs! Enkelt o behändigt.
 
Julkorv
ca 15 korvar
 
2 kg fläskfärs
3 msk salt
2 tsk socker
2 tsk mald vitpeppar
1 tsk malda kryddnejlikor
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald kryddpeppar
1 dl potatismjöl
1 l vatten
5 meter fjälster
 
Till kokning: 3 l vatten
1 msk salt
8 kryddpepparkorn
3 lagerblad
 
Blanda färsen väl med kryddorna och potatismjölet. Späd med vattnet lite i taget.
Arbeta ihop färsen väl.
Känns smeten för hård, späd med mera vatten.
Spola igenom fjälstret med kallt vatten.
Trä upp en bit av fjälstret på korvhornet.
Fyll färssmeten i fjälstret till ca 15 cm långa korvar.
Tänk på att korven ska stoppas löst, annars spricker den vid kokning.
Mata inte på smeten för snabbt, då kommer det lätt in luft.
Knyt två bomullssnören hårt mellan korvarna med 2-3 cm mellanrum. 
Klipp isär dom.
Upptäcker du luftbubblor i korven kan du sticka hål i dom med en fin nål.
Frys in korven el laga till den direkt.
 
Koka så här: Picka korven med en fin nål.
Lägg korvarna i en kastrull, fyll på med kallt vatten så det täcker.
Tillsätt salt, kryddpeppar o lagerblad.
Koka upp långsamt och låt korven sjuda i 30 min.
 
Till korven serverade jag hemmagjord Rotmos & grov senap.
 
Vi tyckte Julkorven var jättegod, den kommer jag göra fler gånger!
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Julkorv

0 Läs mer >>
 
 
En pirogdeg, några piroger fyllda med nutella och några piroger med tacofärs&post.
 
Piroger
 
Deg: 200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 msk socker
1 tsk salt
13-14 dl mjöl
1 uppvispat ägg till pensling
 
Fyllning: 400 g färdigstekt tacokryddad köttfärs blandad med riven ost
eller
nutella
 
Degen: Smält smöret och värm mjölken till 37 grader.
Lös upp jästen i lite av mölken och blanda alla ingredienser och gör en smidig deg.
Låt jäsa övertäckt i 40 min.
Förbered köttfärsfyllningen/ta fram nutellaburken.
Sätt på ugnen på 225 grader.
Knåda degen på mjölat degbord.
Dela degen i 24 bitar.
Rulla bollar som kavlas ut till ca 15-20cm i diam.
Lägg på fyllning och pensla lite ägg på kanten, vik ihop pirogen och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Tryck med en gaffel runt kanten ( om du inte har en pirogformare som jag)
Pensla pirogen med ägg och grädda i 12-15 min.
 
Tacopirogerna äts varma med en sallad.
 
Nutellapirogen får florsocker på sig innan man äter.
 
Går finfint att frysa pirogerna och värms i micron.
 
 
  
 
Kram//Erica

Piroger

1 Läs mer >>
 
Vidsorbröd/Delikatesser
 
200 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
8 dl mjöl
5 tsk bakpulver
 2 ägg
6 msk mjölk
2 tsk kardemumma
 
Rör ihop till en smidig deg.
Dela degen i tre bitar som rullas ut till tre längder.
Lägg längderna på en bakpappersklädd plåt.
Grädda i 175 grader, ca 15-20 min.
Låt kallna på galler.
Dela längderna på mitten med en vass taggkniv.
 
Smörkräm: 150 g rumsvarmt smör
2 äggulor
1 pkt florsocker
2 tsk vaniljsocker
Vispa till en slät smörkräm.
 
Bred smörkräm på underdelen av längderna, lägg på kaköverdelen.
Man får vara försiktig, för kakan är mör och går lätt sönder.
Skär längderna i sneda kakor.
Pudra över florsocker vid servering.
Går bra att frysa.
 
 
 
 
Kram//Erica

Vindsorbröd/Delikates...

0 Läs mer >>
 
Kyckling i Julmustsås är ju läge att laga nu när julmust finns överallt! 
Denna gång gjorde jag med grönsaksburgur, riktigt gott! 
 
Kyckling i Julmustsås
4 port
 
4 kycklingfiléer 
salt 
grillkrydda
smör att steka i 
 
Sås:2 dl creme fraiche
2 dl julmust
1 hönsbuljongtärning 
1 tsk malen ingefära
1 tsk rosmarin
 1 tsk soja
 
Krydda och salta kycklingen, stek i smör.
Blanda allt till såsen i en kastrull och koka upp under omrörning.
 
Grönsaksburgur: Finhacka 1/2 gul lök och
1 paprika, stek i smör i en kastrull.  Lägg åt sidan.
Koka burgur i kastrullen enl anv.
När 5 min återstår rör ner paprika/lök och majs från en liten burk ner i burgur 
Rör om och låt stå 5 min.
Servera med kyckling och mustsås.
 
 
 
Har även serverat denna rätt med ugnsrostade grönsaker
Så här gjorde jag då:
 
potatis 
morötter
rödlök
fetaost
olivolja
salt
rosmarin
 
Börja med att skala potatis, morötter.
Dela varje potatis i 6 delar, moroten gör du i smala bitar.
Koka potatisen och morötterna i saltat vatten i 5 min.
Lägg potatisen och morötterna på en ren kökshandduk att ånga torr.
Skala och dela en rödlök och lägg alla grönsaker i en bakplåtspappersklädd plåt.
Gnid in rotsakerna i olivolja, salta och strö över rosmarin.
In i 175 grader varm ugn.
Efter ca 15-20 min vänder du runt rotsakerna, och strör över fetaostkuber.
In i ugnen,  i ca 15-20 min till.
Känn om potatisen o morötterna är mjuka o fått fin färg!
 
 
 
 
Kram//Erica

Julmustsås

0 Läs mer >>
Kladdkakans dag!
Enkelt göra en i micron.
Receptet är till 2 muggar,fint och enkelt om man får oväntat besök och vill bjuda på något gott till kaffet.
 
MUG CAKE  kladdkaka i mugg   2 muggar
 
4 msk mjöl
4 msk kakao
4 msk socker
3 msk olja (jag använde flytande margarin)
2 msk mjölk
1 ägg
1/2 tsk bakpulver
25 g hackad valfri choklad
 
Blanda ihop alla ingredienser till en slät smet
Smörj insidan av 2 muggar med flytande margarin
Kör 1 mugg i taget i micron på full effekt i ca 1 min
Kör den andra muggen..
 
 
Om du inte vill servera i muggen så ta en vass kniv och lossa kakan från muggens `väggar´
Låt stelna 1 minut och stjälp upp kakan på en tallrik
Ät den ljummen med en klick glass el grädde...
Mmmmmm.....
 
 
Kram//Erica

MUG CAKE (kladdkaka-i...

0 Läs mer >>
 
RÖDLÖKSMARMELAD
 
 1 portion 
  • 3-4 rödlökar
  • smör att steka i
  • 1/2 rödvinsvinäger
  • 1/2 rödvin
  • 1/2 dl flytande honung
  • 1/2 dl socker
  1. Skala, halvera och skiva 3-4 rödlökar tunt. Fräs i lite smör.
  2. Blanda i 1/2 dl rödvinsvinäger, 1/2 dl rödvin, 1/2 dl flytande honung och 1/2 dl socker. Låt puttra ihop cirka 20 minuter.
Passar utmärkt till grillat o även till ostar!
 
Kram//Erica

Rödlöksmarmelad

0 Läs mer >>
 
 
Morotsmarmelad
 
1,5 kg morötter
vatten
2 citroner, både skal&saft
1 pkt Syltsocker m Pektin, 330g
 
Skala morötterna och skär i mindre bitar (eller riv dom grovt)
Täck morötterna med vatten och koka dom mjuka.
Koka morötterna Ca 20 min (10 min för dom rivna).
Häll av vattnet.
Mixa morötterna till en slät massa med stavmixern.
 
Tillsätt finrivet skal och saft från citronerna och sockret.
 
Koka i ca 10 min under omrörning.
 
Häll upp i rena burkar.
 
Går att frysa.
 
Fotograf Erika Skogly, min bloggvän som har Smaskelismaskens.blogspot.se
 
Kram//Erica

Morotsmarmelad

0 Läs mer >>
Fröknäcke
2 plåtar bröd
 
2 dl majsmjöl (mandel el potatismjöl)
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl olja
2 dl kokande vatten
 
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Koka upp vattnet och oljan och blanda ner det i skålen.
Rör ihop till en deg.
Dela degen i två bitar.
Lägg ena degen på en bakplåtspappersklädd plåt.
Lågg ett bakplåtspapper på och tryck ut degen tunt,tunt.
Ju tunnare desto bättre.
Ta bort det övre bakplåtspappret.
Jag skär rutor eller till långa sticks, i degen, man behöver inte det för man kan bryta bitar av brödet om man vill.
Men jag vill ha ordning på mitt kaos!
Strö flingsalt över brödet.
Grädda i 150 grader i 30 min. 
 
 
 
Kram//Erica
 

Fröknäcke

1 Läs mer >>
 
KANTARELLSMÖR
 
1 dl förvällda kantareller 
1 finhackad charlottenlök el 1/2 finhackad gul lök
50 g smör att steka i
vitpeppar, salt
flingsalt 
75-100 g rumsvarmt smör
1 msk kalvfond
 
Stek kantarellerna och den finhackade löken i smör.
Stek gärna så smöret blir en aningen brynt.
Krydda med lite vitpeppar o salt.
Häll kantarellerna, löken o det smälta smöret i en bunke, låt kallna.
Kör med en stavmixer så kantarellerna blir finhackade.
Vispa ner det rumsvarma smöret, flingsalt och kalvfonden.
Kör med elvispen till ett fluffigt smör.
Smaka av o krydda upp med mera fond, vitpeppar och salt.
Serveras på bröd, på grillat, på pasta, till dumplings mm mm
 
Går att frysa ner som kryddsmör. 
Rulla in i bakplåtspapper el plastfolie.
 
Min bloggvän Erika S, Smaskelismaskens.blogspot.se har tagit korten på mitt smör! Tack vännen!
 
 
Kram//Erica

Kantarellsmör