
- 100 g ingefära
- 5 dl vatten
- 1 dl risvinäger
- 1 dl socker
- 1 tsk salt

Bagels
4 st (6st)
200 g riven mozzarella (På påse, inte mozzarellaboll)
2 msk creme cheese (Philadelphia)
1 ägg ( ta undan lite ägg till pensling av bröden)
85 g sesammjöl (jag malde sesamfrön i mixern)
2,5 tsk bakpulver
1 tsk rapsolja
2 nypor flingsalt
+ 1 ägg till pensling och valfria frön till topping.
Gör såhär
Sätt ugnen på 200 g och lagg bakplåtspapper på en plåt.
Lägg riven mozzarella och Philadelphia i en skål. Kör i micron ca 1,5-2 min, blanda runt. Osten ska vara helt smält så att det blir en smet.
Knäck i ägget, i med sesammjöl, salt, bakpulver och olja – blanda till en fast smet.
Dela smeten i fyra bollar,jag gjorde 6 st , gör ett hål i mitten med tex baksidan av en slev eller fingret. Pensla bröden med uppvispat ägg och strössla över frön.
In mitten av ugnen ca 20 min. Låt svalna lite på galler.
1 dl strösocker
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
200 g smör, rumsvarmt
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och vaniljsocker i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin. Låt den vila inplastad i kylen i ca 30 min.
2. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar, eller ovala som jag.
3. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
4. Tryck till kakorna med en gaffel.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–15 min. Låt dem svalna på plåten.