



2 1/2 dl, 250 g filmjölk
1/2 dl, 70 g mörk sirap
1/2 dl, 35 g vetekross
1/2 dl, 35 g rågkross
1/2 dl, 20 g havregryn
1/2 dl, 30 g solroskärnor
1/2 dl, 35 g hela linfrön
1/4 dl russin
1/4 dl aprikoser, klippta
3/4 tsk salt
3/4 tsk bikarbonat
1 dl drygt, ca 70 g grovt rågmjöl
1 1/2 dl, ca 90 g vetemjöl
Vispat brynt smör:
100 g smör
1 msk vatten
Garnering:
färsk timjan
1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla ingredienser väl i en bunke (viktigast är att bikarbonaten blandar sig med mjölet). Häll smeten i en sprits. Ställ ut små minimuffinsformar i en muffinsplåt eller smörj formen med smör.
2. Spritsa el klicka smeten i formarna och grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg ca 12 minuter.
3. Låt svalna på galler under bakduk.
4. Bryn smöret i en kastrull tills det får ljusbrun färg.
5. Låt det kallna, tillsätt vattnet och vispa det länge med elvisp så att det blir riktigt luftigt. Lägg det i en sprits och dekorera bröden med en spritsad klick före serveringen. Toppa med ett litet timjanblad.
Kram//Erica
200 g mandelmassa
20 g strösocker
30 g äggvita
100 g hyvlad mandel
100 g mörk choklad
0,5 dl aprikosmarmelad eller sockerlag
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Riv mandelmassan och rör samman med socker och äggvita.
3. Sprita ut decimeterlånga strängar på en plåt med bakplåtspapper. Forma till en båge och strö över hyvlad mandel.
4. Baka mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt kakorna svalna.
5. Värm upp marmeladen och pensla kakorna. Låt stelna och doppa sedan ändarna i smält choklad.