


Garnering Olivolja och flingsalt
Blanda de torra ingredienserna och häll i 45 gradigt vatten.
Kör i assistenten i ca 15 min.Låt jäsa i 15 min under bakduk.
Smörj en långpanna med olivolja 30x38 cm.( köpt på Ikea)Höga kanter.Häll i degen i den.Och jämna ut den.
Låt degen jäsa i 15 min under bakduk.Pensla olivolja på hela kakan.
Strö över rikligt med flingsalt på hela kakan.Grädda i ugn ca 50-1 tim. 225 grader.
Skär kakan då den kallnat i 6 bitar
200 g rumsvarmt smör
4,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
några droppar bittermandelolja
Pensling:
1 ägg
hackad mandel
pärlsocker
Gör så här:
1. Arbeta ihop smör, mjöl, socker, bittermandelolja och vaniljsocker till en deg för hand eller i matberedare. Låt degen vila i kylskåp 1 timme.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i 4 delar. Rulla delarna till fingertjocka längder och lägg på plåt med bakplåtspapper, eller som jag,dela degen i 40-50 bitar och rulla små bollar
3. Vispa upp ägget och pensla längderna och strö över pärlsocker och hackade nötter. Skär längderna i 4-5 cm långa bitar.
Tryck till bollarna lite, pensla med det uppvispade ägget och doppa i pärlsocker/ hackad mandel som du har blandat i en skål.
4. Grädda i mitten av ugnen 9-10 min.
2 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
2 dl vatten el. öl ( jag tar bubbelvatten)
2 dl smält smör
2 dl socker
1 ägg
ev. 1 tsk. malen kardemumma.
Smält smöret, låt svalna
Vispa ägg och socker en stund, tillsätt resten till en smet.
Låt smeten stå och svälla några timmar.
Värm järnet och pröva dig fram hur mycke smet som behövs till varje rulle, typ 1 msk.
Rulla ihop till en rulle direkt, blir fort hård.
Jag har en rånrullare i trä.