0 Läs mer >>
Hittade ett finfint tips på att göra tomtegröt i ugnen.
Hittade detta braa tips hos ekotipset.
 
Tomtegröt 
 2 liter 3% mjölk
4 dl rundkornet ris
3-4 msk smör
1 tsk salt
vamiljsocker om ni vill
1 kanelstång om ni vill
Sätt ugnen på 175 grader.
Häll alla ingredienser i en rymlig ugnsform.
Rör om.
Ställ formen mitt i ugnen.
Kör 1 1/2 timme i ugnen.
Jag hade nog gröten inne närmare 2 timmar och den blev perfa.
Blir ju en litet brunt täcke, ta bort det om du vill, jag åt upp det och sen rörde jag om gröten.
Alternativt rör ner täcket i gröten, smakar ju gott.
 

 
Kram// Erica

Risgrynsgröt /Tomtegr...

0 Läs mer >>
 
Ett enkel pyssel.
Fin att ge bort.
God att ta en bil.
Den ena har jag gett bort, den andra pryder vårat gottebord.
 
Smält 1 1/2 stor Marabou mjölkchoklad över vattenbad.
Bred ut ett lager rispuffar ( du vet vita ris flingor) på ett bakplåtspapper ( ha gärna en plåt under)
Bred ut den smälta chokladen över rispuffarna.
Dekorera med godis, salta pinnar bokstavskex, chokladfingrar.....
 
Om du vill ge bort en 'tavla' är ett hett tips att använda en stekpåse som emballag.
Köpte ICAs egna som är ganska billiga.
Dom är toppen som cellofanpåse!

 

Chokladtavla

0 Läs mer >>

 
Saffran/Apelsinsås
 
0,5 dl cointreau
2 dl pressad apelsinjuice 
0,5 dl vatten
0,5 dl florsocker
0,5 msk majsredning
1 pkt saffran
 
Blanda cointreau, saffran, citrussaften, vatten och florsockret i en kastrull.
Koka upp lite snabbt.
Blanda majsredningen med lite vatten och häll i det i kastrullen.
Koka upp ytterligare en gång till en simmig sås.
Serveras varm eller kall.

Passar till Ris ala maltan el glass

 
 
Kram// Erica

Saffran/ Apelsinsås

0 Läs mer >>
 
Min mamma älskar fruktkaka, hon har brukat köpa den från ett bageri varje jul.
Så i år tänkte jag att jag skulle testa att baka.
Å jaa, den blev faktiskt riktigt god! 

Fruktkaka // Julig fruktkaka 

250 g torkad frukt, t ex 100 g fikon, 100 g aprikoser och 50 g russin
1 dl rom 

1/2 dl nypre apelsinjuice 
100 g sötmandel och hasselnötter 

( jag hade även lite syltade apelsinskal över efter garneringen av ambrosiakaka)
150 g smör
2 dl strösocker
4 ägg
4 dl vetemjöl, 240 g
1 tsk bakpulver

Gör så här

1. Skär bort stjälkfästet från fikonen. Hacka fikon och aprikoser.  Blanda fikon, aprikoser, russin med rom och lite apelsinjuice och blanda väl. Låt stå minst 10 timmar. Hacka mandeln Och hasselnötterna grovt och blanda ner i frukten.
2.  Smörj och bröa en  1 1/2 liters form. Sätt ugnen på 175°.
3. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
4. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda det med frukten, nötterna .Rör ner blandningen i äggvispet.
5. Häll smeten i formen. Grädda på netersta falsen ca 1 timme, prova med sticka att den är torr. Stjälp upp och låt svalna


Kram// Erica 

Saftig fruktkaka/ Jul...

0 Läs mer >>
Ja då har jag lekt i köket igen.
Denna gång blev det ett gäng punchrullar som fick formen som ljus.

Tyckte dom blev trevliga att servera till Lucia och som en adventsljusstake!
Eller vad säger du?

300 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
6 msk kakao
1 pkt finkrossade Mariekex o ca 350 g sockerkaka (1 liter småkaks och sockerkakssmulor
Arraksarom efter smak, ca 5 tsk ( blev hela flaskan )
 
+
1 marsipanlock ca 200 g , vit
el marsipan som du färgar och kavlar själv 
+
ca 100 g smält vit choklad
 
röda brända mandlar ( gjort själv)
 
 
Rör ihop smör, florsocker, vaniljsocker/pulver och kakao i en bunke.
Tillsätt sedan kaksmulorna och essens/arom och bland ihop ordentligt.
 
Rulla ut ormar av smeten el tryck ut i en liten långpanna.
Lägg in i kylen för att stelna.
Ev färga och kavla ut marsipanen.
Rulla in rullarna och skär i lagomt långa bitar.
Smält chokladen. 
 doppa en ände i taget , låt chokladen rinna över kanten som lite stearin, tryck fast en röd bränd mandel.
Låt stelna stående.
 
 
 
Kram//Erica
 

Punchrullar//Punchrul...

0 Läs mer >>
 
 
AMBROSIAKAKA//TÅRTA
i rund el avlång form
 
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl kokande vatten
 
fyllning: 3 dl vispad grädde
1 dl marzankräm
 
glasyr: 3 msk smält smör
florsocker
apelsinjuice
Syltade apelsinskal
 
Ugn 175 grader
 
Smöra och bröa en rund el avlång form.
Vispa ägg och socker pösigt.
Sikta ner mjöl och bakpulver och vattnet.
Rör till en slät smet.
Häll ner i formen.
Grädda i ca 35 min.
Låt kallna.
Fyllning: Blanda den vispade grädden med marzankrämen ( den gjorde jag av kallrörd marzanpulver)
Dela kakan och bred ut fyllningen.
Gör glasyren och bred den på kaka. 
Strö över syltade apelsinskal.
 
Kram//Erica

Ambrosiakaka

0 Läs mer >>
 
 
Till Luciafikat hade jag lekt i köket.
Blev biskvier med annorlunda form och färg.
Lussekattbiskvi, skulle du äta en om jag bjöd?
Fyllningen är chokladmarängsmörkräm med hackad daim.
Biskvierna är doppade i färgad vit choklad.
 
Lussekattbiskvi
 
Bottnar: 300 g mandelmassa
1 1/2 dl socker
2 äggvitor ( spara äggulorna)
Börja med bottnarna.
Grovriv mandelmassan.
Vispa ner äggvitan och sockret i mandelmassrivet.
Vispa tills det är en slät smet.
Klicka ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt.
Jag gjorde två små kluttar som satt ihop.
Grädda i 175 grader, ca 15-25 min, beror lite på storlek och ugn.
Håll koll!
Lossa kakorna direkt och vänd dom upp och ner.
Tryck till kakan lite så den blir lite plattare.
Låt kallna.

Chokladmarängsmörkrämen är från Roy Fares
(jag valde att göra 1/2 sats av receptet nedan)
300g mjölkchoklad choklad
450g rumstempererat osaltat smör
10g vaniljsocker (1 msk)
5 äggvitor
220g Strösocker (2 ½ dl)
1 nypa salt
hackad daim

Gör i ordning smörkrämen genom att hacka chokladen och smälta den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna till ljummen temperatur. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen i ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven. Ta bort skålen från värmen och vispa marängen med en elvisp eller i en matberedare tills marängen är styv och har svalnat. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen. Blanda i finhackad daim.
Stryk toppar med smörkräm på biskvibottnarna med hjälp av en sked, jag använde spritspåse.Ställ i kylskåp eller frysen i minst 30 minuter.
 doppa försiktigt biskvierna  i den smälta, gulfärgade vita chokladen. Låt extra choklad rinna av innan du vänder på den.
Små chokladkulor till russin
Låt chokladen stelna.
Förvara i frysen el kyl.


 

Kram//Erica

Biskvier/ Lussekattbi...

0 Läs mer >>
Mandelmusslor med vispad grädde och hjortronsylt, ja då är det jul.
I receptet står det att man ska skålla och skala mandeln, men jag gillar att ha skalet kvar.
Musslorna blir lite grövre som jag gillar, allt är en smaksak.
 

Mandelmusslor
 
  • 100 g sötmandel
  • 5 dl vetemjöl
  • 210 g smör, rumstempererat
  • 1,5 dl strösocker
  • smör, smält till formarna
  • 45 veckade formar (runda eller ovala)
  • ev grädde, till servering
  • sylt (eller färska bär, ev till servering)
  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Skålla, skala och mal mandeln. (Skålla genom att lägga ner mandlarna i kokande vatten 1 minut, inte längre, då kan de lätt bli sega. Tryck sedan ur mandlarna ur skalet). Eller som jag, mal med skalet kvar, jag körde i mixern till lite grövre mjöl.
    Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg mandeln där tillsammans med smöret och sockret. 
  3. Arbeta ihop mjölet, smöret, sockret och mandeln till en deg. Använd fingertopparna. Lägg degen att vila svalt i cirka 1 timme. 
  4. Pensla formarna med smält smör. Rulla ut degen i längder, dela den i cirka 45 bitar och tryck ut dem i formarna. 
  5. Grädda formarna i cirka 8-10 minuter. Stjälp försiktigt upp kakorna medan de ännu är varma.
  6. Servera mandelmusslorna som de är eller fyll dem med grädde och sylt eller färska bär.

 
Älskar dessa veckade formar.
Jag diskar dom bara i varmt vatten (aldrig diskmedel) efter användning.
Innan bakning kokar jag dom en stund i en stor gryta, med bara vatten.
Låter de torka på en handduk innan de smörjs med smör.
 
Kram//Erica 

Mandelmusslor

0 Läs mer >>
Smörkola 

100 g
 smör
3 dl socker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 msk vanilj
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca 125°C. Rör om då och då. Koktiden kan variera mellan 15-30 minuter. 
  
Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna ca 20x30 cm (för 80 st) el olja in formen med en neutral olja.
Låt kolan stelna något. Skär eller klipp den i bitar.
 
 
Kram//Erica

Smörkola

0 Läs mer >>
 
Trillingnöten är saknad i godisasken.
Så då får man göra själv.
 
Detta recept är utan mått och mängd. Allt är på en höft.
 
Jag hittade färdigskalade och rostade hasselnötter på Lidl Som jag använde.
 
Smälta 1/2 pkt nougat och 100 g mjölkchokla.
Rör ner hasselnötterna och rör om.
Plocka upp 3 och 3 nötter och lägg på en bakplåtspapperskrädd bricka/plåt.
Låt stelna.
Smält mjölkchoklad ( gärna temperera chokladen) och  dopp nötterna.
När alla är doppade ringlar du överbliven choklad över trillingnötterna.
Låt stelna i rumstemperatur.

 
 
 
Kram//Erica

Trillingnöt

0 Läs mer >>
Min favoritkola, Chokladkola, brukar hinna koka flera omgångar av denna varje jul.
Chokladkola
 
100 g smör 
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2-3msk kakao

  • Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull eller i en stekpanna som jag.Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. 
  • Koka utan lock, ca 15 min i en vid stekpannan eller 30 min i en gryta med mindre botten. Rör om då och då tills smeten håller ett kulprov. Smaksätt med kakao.
  • Fyll knäckformar eller häll upp smeten på en oljad plåt. Låt svalna, skär eller klipp i bitar. Slå in i papper och förvara kallt.
  • (Kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kulan ska bli fast till hård.)
  •  

     
    Gör du i knäckforma är knäcktratten toppen att använd!

    Kram//Erica 

Chokladkola

0 Läs mer >>
Såg så fina kolor som @rudwall gjort, som en lussekatt.
Wow tänkte jag, sånna vil jag ha!
Men ingen termometer så jag körde kulprov.
När kolan kallnat och jag skulle börja göra fina lussekatter var kolan stenhård och det blev mosaikskärvor.
Bara knacka sönder och slå in mina skärvor.
Men goda blev dom, men varnar er som äter dom, Tugga Inte.
 

 
Min mosaikkola.
Skulle bli sånna här fina lussekatter.
 
Lussekola//Lussekattkola
3 dl grädde
2 dl socker
1/2 dl honung
1/2 dl sirap
1 påse saffranpaste
en nypa salt
en stor klick smör
1-3 msk Cointreau
Koka alla ingredienser till 125 grader.
Häll upp på oljad plåt el bakplåtspapper.
När kolan kallnat och stelnat rulla till katter.
Rulla ihop kolan från ena långsidan till mitten, vänd hela stycket och rulla från andra sidan till mitten.
Skär i skivor och tryck in ´russin` , jag hade köpt chokladkuleströssel.
 
 
 
Kram// Erica 

Lussekola// Lussekatt...

0 Läs mer >>
På Instagram finns @rudwall och hon har bjudit på detta recept.
Klart jag också måste testa.

 
Min kola blev lite för hård, och jag hade nog kunnat dra på lite till med arrakessensen. 
Men mina smaklökar är inte riktigt som förr efter jag haft covid.
Nåja, dom verkar iaf gå med!

Dammsugarkola
3 dl grädde
2 dl socker
1 dl sirap
3 msk kakao
en klick smör
ca 1-2 tsk arrak
 
1 ark färdigkavlat tårtlock ( du kan kavla ut egen marsipan om du ids)
 
Koka ingredienserna ( förutom marsipanen) till en kola.
ca 125 grader, el så gör du ett kulprov.
Häll upp kolan i en liten form med bakplåtspapper som du täcker med grön marsipan.
Marsipanen blev ju som ett lapptäcke, men är man lat o tar genvägar , så blir det ju så.
Låt kallna och lägg på ett täcke med marsipan.
Jag råkade lägga mitt marsantäcke direkt på varm kola, och det funkade också.
Skär kolan i lagom stora bitar, och är du ambitiös som rudwall doppar du kolornas kanter i smält choklad.
Jag slog in mina i kolapapper!
 
 
 

 
Kram//Erica

Dammsugarkola

0 Läs mer >>
 
Fest på rest, då är denna rätt perfekt.
Spagetti är svårt att koka exakt vad man äter upp, ofta blir det för mycke.
Då är denna rätt helt perfekt, och väldigt god.
Köttfärssås / köttfärsröra har jag typ alltid i frysen. 
Så då är denna middagsrätt snabbt gjord.
 
Gör en ostsås 
Ostsås:
50 g smör
2-3 msk mjöl
3-4 dl gräddmjölk
salt/peppar
2 dl riven ost, jag hade Västerbottenost 
Smält smöret till såsen i en kastrull. Ta från plattan och vispa i mjölet. Ha i mjölk, o grädde Tillbaks på plattan och rör hela tiden tills och låt den småputtra. Smaka av med salt och svartpeppar.Rör ner osten, ( spara lite till topping)rör till den smält.
 
Då monterar vi gratängen.
Bred ut köttfärssåsen/röran i botten av en ugnsform.
Gör spagettibon ( typ 6 st) och ställ på färsen.
Häll över ostsåsen, gärna i bona också.
Strö över lite extra ost på .
Gratinera i 200 grader varm ugn tills gratängen fått färg.

Kram//Erica 

Spagettigratäng

0 Läs mer >>
 
Idag har jag haft lite tid i köket.
Lagat lite mat som jag inte äter.
Jag tycker inte om lever, men min sambo gör det.
( Jo leverpastej äter jag).
Så jag har lagat lite matlådor.
Leverbiff och Leverkaka blev det.
Så sambon blev glad och åt Leverkaka med lingonsylt och jag åt en god havregrynsgröt till middag.
 

Leverbiff
600 g leverbiff ( finns som frysta korvar)
2 potatisar
1 gul lök
1/2 dl grädde
2 ägg
1 tsk vitpeppar
4 tsk salt
1-2 tsk sirap
smör till stekning
Skala lök och potatisarna och riv på den grova sidan av rivjärnet.
Blanda ner resten av ingredienserna och blanda noga.
Stek en provbit, smaka av hur kryddningen är och justera om det behövs.
stek biffarna i smör, klicka ut leverbiffsmeten till lagom stora biffar. 
Servera biffarna med gräddsås, potatis och lingonsylt.
 
Denna leverkorv använde jag
 
Till Leverkaka använder jag Mald lever.
 
LEVERKAKA
1 kg färdig risgrynsgröt (jag köper färdiga korvar`risgröt)
1 stor gul lök, finhackad och brynd i lite smör
300 g mald lever
2 msk sirap
1 1/2 msk salt
 1/2 msk vitpeppar
1 msk mejram
2 1/2 dl russin
2 ägg
Finhacka och bryn den gula löken i lite smör, låt den kallna.
Rör sen samman alla ingredienser.
Rör så att allt blandas väl.
Smöra en ugnsform.
Bred ut leverkakssmeten i formen.
Grädda i 200 grader i ca 45 min.
Går bra att frysa.

Kram//Erica

Leverbiff //Leverkaka

0 Läs mer >>
Ibland får jag en ide i huvudet som ligger och ruvar ett tag.
Ledkryssen har ju varit ett naturligt inslag i mitt liv iom jag är född i Tärnabyfjällen.
Man kan tycka i fint och klart sommarväder att dom står tätt och att dom är höga, men när vädret slår om på en sekund och man inte ser handen framför sig, ja då tänker man annat!
Kan bara säga Tack, dessa ledkryss har nog hjälpt många!

Mattermosen på bilden är en julklapp till någon!
 
 
Ledkryss// Kanelkakor 

225 g smör
4,5 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula

Garnering:
0,5 dl strösocker
2 tsk malen kanel

på själva krysset ( för att få det rött) blandade jag lingonpulver i sockret

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hacka samman smör, mjöl och florsocker i en matberedare eller för hand.
3. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
4. Kavla ut degen tunt på lätt mjölad arbetsbänk. Ta ut valfri form med pepparkaksformar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
5. Grädda kakorna i mitten av ugnen 12-14 min tills de fått gyllenbrun färg.
6. Blanda kanel och strösocker och strö över kakorna direkt när de är varma.

 
 
 
 
Jag har alltid gillat att pysslat.
Tidigare har jag sytt dessa kaffepåsar i skinn, men nu när mina händer inte vill syr jag dessa på symaskin och i jeanstyg, återbruk. Detaljerna är i vadmal och kläde.(I en kaffepåse, för er som undrar,i dessa har man kokkaffe i en plastpåse och har med sig det ut i skogen/ fjället och sen kokar man kaffe i en kaffepanna över öppen eld.)
Fråga om du undrar över nått.
Kaffepåsen med ledkryss är mitt hemmafjäll i bakgrunden, Ryfjället. Det ser man i Tärnabyfjällen.
Sen är det en Ripa och Renspår.
 
Kram//Erica

Ledkryss// Kanelkakor