Chokladtavla
Passar till Ris ala maltan el glass
Saffran/ Apelsinsås
Fruktkaka // Julig fruktkaka
250 g torkad frukt, t ex 100 g fikon, 100 g aprikoser och 50 g russin
1 dl rom
1/2 dl nypre apelsinjuice
100 g sötmandel och hasselnötter
( jag hade även lite syltade apelsinskal över efter garneringen av ambrosiakaka)
150 g smör
2 dl strösocker
4 ägg
4 dl vetemjöl, 240 g
1 tsk bakpulver
Gör så här
1. Skär bort stjälkfästet från fikonen. Hacka fikon och aprikoser. Blanda fikon, aprikoser, russin med rom och lite apelsinjuice och blanda väl. Låt stå minst 10 timmar. Hacka mandeln Och hasselnötterna grovt och blanda ner i frukten.
2. Smörj och bröa en 1 1/2 liters form. Sätt ugnen på 175°.
3. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
4. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda det med frukten, nötterna .Rör ner blandningen i äggvispet.
5. Häll smeten i formen. Grädda på netersta falsen ca 1 timme, prova med sticka att den är torr. Stjälp upp och låt svalna
Kram// Erica
Saftig fruktkaka/ Jul...
Tyckte dom blev trevliga att servera till Lucia och som en adventsljusstake!
Eller vad säger du?
Tillsätt sedan kaksmulorna och essens/arom och bland ihop ordentligt.
Punchrullar//Punchrul...
Ambrosiakaka
Fyllningen är chokladmarängsmörkräm med hackad daim.
300g mjölkchoklad choklad
450g rumstempererat osaltat smör
10g vaniljsocker (1 msk)
5 äggvitor
220g Strösocker (2 ½ dl)
1 nypa salt
Gör i ordning smörkrämen genom att hacka chokladen och smälta den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna till ljummen temperatur. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen i ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven. Ta bort skålen från värmen och vispa marängen med en elvisp eller i en matberedare tills marängen är styv och har svalnat. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen. Blanda i finhackad daim.
Stryk toppar med smörkräm på biskvibottnarna med hjälp av en sked, jag använde spritspåse.Ställ i kylskåp eller frysen i minst 30 minuter.
Små chokladkulor till russin
Förvara i frysen el kyl.
Kram//Erica
Biskvier/ Lussekattbi...
Mandelmusslor
- 100 g sötmandel
- 5 dl vetemjöl
- 210 g smör, rumstempererat
- 1,5 dl strösocker
- smör, smält till formarna
- 45 veckade formar (runda eller ovala)
- ev grädde, till servering
- sylt (eller färska bär, ev till servering)
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skålla, skala och mal mandeln. (Skålla genom att lägga ner mandlarna i kokande vatten 1 minut, inte längre, då kan de lätt bli sega. Tryck sedan ur mandlarna ur skalet). Eller som jag, mal med skalet kvar, jag körde i mixern till lite grövre mjöl.
Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg mandeln där tillsammans med smöret och sockret. - Arbeta ihop mjölet, smöret, sockret och mandeln till en deg. Använd fingertopparna. Lägg degen att vila svalt i cirka 1 timme.
- Pensla formarna med smält smör. Rulla ut degen i längder, dela den i cirka 45 bitar och tryck ut dem i formarna.
- Grädda formarna i cirka 8-10 minuter. Stjälp försiktigt upp kakorna medan de ännu är varma.
- Servera mandelmusslorna som de är eller fyll dem med grädde och sylt eller färska bär.
Mandelmusslor
100 g smör
Smörkola
Trillingnöt
2 dl grädde
3 dl socker
2-3msk kakao
Chokladkola
Men ingen termometer så jag körde kulprov.
Lussekola// Lussekatt...
Men mina smaklökar är inte riktigt som förr efter jag haft covid.
Dammsugarkola
Dammsugarkola
Så då är denna middagsrätt snabbt gjord.
Kram//Erica
Spagettigratäng
Leverbiff
Servera biffarna med gräddsås, potatis och lingonsylt.
Kram//Erica
Leverbiff //Leverkaka
Mattermosen på bilden är en julklapp till någon!
225 g smör
4,5 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula
Garnering:
0,5 dl strösocker
2 tsk malen kanel
på själva krysset ( för att få det rött) blandade jag lingonpulver i sockret
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hacka samman smör, mjöl och florsocker i en matberedare eller för hand.
3. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
4. Kavla ut degen tunt på lätt mjölad arbetsbänk. Ta ut valfri form med pepparkaksformar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
5. Grädda kakorna i mitten av ugnen 12-14 min tills de fått gyllenbrun färg.
6. Blanda kanel och strösocker och strö över kakorna direkt när de är varma.
Tidigare har jag sytt dessa kaffepåsar i skinn, men nu när mina händer inte vill syr jag dessa på symaskin och i jeanstyg, återbruk. Detaljerna är i vadmal och kläde.(I en kaffepåse, för er som undrar,i dessa har man kokkaffe i en plastpåse och har med sig det ut i skogen/ fjället och sen kokar man kaffe i en kaffepanna över öppen eld.)