


250 g torkad frukt, t ex 100 g fikon, 100 g aprikoser och 50 g russin
1 dl rom
1/2 dl nypre apelsinjuice
100 g sötmandel och hasselnötter
( jag hade även lite syltade apelsinskal över efter garneringen av ambrosiakaka)
150 g smör
2 dl strösocker
4 ägg
4 dl vetemjöl, 240 g
1 tsk bakpulver
1. Skär bort stjälkfästet från fikonen. Hacka fikon och aprikoser. Blanda fikon, aprikoser, russin med rom och lite apelsinjuice och blanda väl. Låt stå minst 10 timmar. Hacka mandeln Och hasselnötterna grovt och blanda ner i frukten.
2. Smörj och bröa en 1 1/2 liters form. Sätt ugnen på 175°.
3. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
4. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda det med frukten, nötterna .Rör ner blandningen i äggvispet.
5. Häll smeten i formen. Grädda på netersta falsen ca 1 timme, prova med sticka att den är torr. Stjälp upp och låt svalna
225 g smör
4,5 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula
Garnering:
0,5 dl strösocker
2 tsk malen kanel
på själva krysset ( för att få det rött) blandade jag lingonpulver i sockret
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hacka samman smör, mjöl och florsocker i en matberedare eller för hand.
3. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
4. Kavla ut degen tunt på lätt mjölad arbetsbänk. Ta ut valfri form med pepparkaksformar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
5. Grädda kakorna i mitten av ugnen 12-14 min tills de fått gyllenbrun färg.
6. Blanda kanel och strösocker och strö över kakorna direkt när de är varma.