




1. Blanda smör och socker smidigt. Blanda och sikta ner resterande torra ingredienser. Bearbeta snabbt ihop till en deg. Jag brukar låta degen vila i kylen ett par timmar.
2. Blanda hallon, potatismjöl och sirap i en pajform. Skeda deg över hallonen. Du kan också rulla bollar och fylla dem med sylt, som hallongrottor.
3. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn, 175 grader varmluft. Grädda tills pajen fått gyllene färg, det tar ca 20 minuter. Låt svalna. Pudra florsocker över.
Recept från Timjan, tupp o tårta.
Saffransblandning:
0,5 gram saffran
10 gram kokande vatten
10 gram strösocker
Fördeg:
250 gram mjölk
275 gram mjöl
25 gram jäst
Saffransdeg:
250 gram vetemjöl
100 gram socker
5 gram salt
100 gram rumsvarmt smör
1. Blanda saffran, socker och vatten, låt dra i ca 20 minuter.
2. Gör fördegen. Värm mjölken till 30 grader och blanda ihop till en lös deg med mjölet, jäst och saffransblandning. Låt jäsaövertäckt i 30 minuter.
3. Tillsätt sedan resten av vetemjölet, sockret och saltet och knåda i maskin i några minuter.
4. Tillsätt det rumsvarma smöretoch knåda till en smidig deg som är slät och glansig, det tar ca 5-10 minuter.
5. Låt degen vila i 30 minuter.
Vaniljkräm:
45 gram äggula (ca 3)
65 gram strösocker
20 gram maizena
2 dl mjölk
15 gram smör
2 tsk vaniljsocker
Smärkräm: 75 g rumsvarmt smör
2 msk vaniljpulver
kardemumma
1. Blanda äggulor, socker och maizena i en bunke.
2. Koka upp mjölken. Häll den i äggblandningen under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
3. Värm på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknar.
4. Tag från plattan och tillsätt smör och vaniljsocker.
5. Häll över i en bunke och lägg över plastfolie och ställ i kylen tills det svalnat.
(Jag använde pulver och gjorde marsankräm)
Vispa smör, vaniljsocker och kardemumma pösigt.
Baka ut bullarna:
1. Dela upp degen 18delar.
2. Tryck eller kavla ut dem till rundlar.
3.Smöra rundeln med lite smörkräm och Lägg ca 1 msk vaniljkräm i mitten av varje rundel.
4. Vik ihop och tryck ihop degen till bollar med vaniljkrämen i.
5. Lägg på en plåt eller i en bullform och låt jäsa till dubbel storlek. Låt det gärna ta 2-3 timmar.
6. Baka på 220 grader i ca 8-10 minuter.
7. Låt bullarna svalna.
8. När de är dags att servera, pensla bullarna med smält smör och rulla dem i strösocker, för att få det röda sockret har jag blandat i lingonpulver.
Om du inte ska äta bullarna direkt, förvara dem i en plastpåse utan smör och socker och ta sen fram och pensla och rulla de du ska servera.
1 kg kiwi
Knappt 0,5 kg syltsocker
2 dl vatten
1 tsk malen kanel
2 tsk pressad citron
GÖR SÅHÄR :
Skala och skär kiwin i bitar. Lägg ner i en kastrull och slå på lite vatten så det täcker botten och lite till. Ca 2 deciliter. Tillsätt syltsocker. Koka upp. Sänk värmen till medel och rör i 5 minuter under tiden det kokar sakta. Skumma av. Krydda med kanel och citron. Rör om. Smaka av. Häll upp i rena glasburkar och låt svalna i rumstemperatur.
Kram//Erica
POTATISSALLAD MED BRYNT SMÖR DRESSING, 4 port
800 g färsk el delikatesspotatis
4 salladslökar
1 knippe grön sparris
1 knippe rädisor
15 kocktailtomater
1 knippe ruccola
BRYNT SMÖR DRESSING
100 g smör
2 msk olivolja
1 msk ättikssprit (12 %)
2 msk honung
(1 dl hackad dill)
Salt
Svartpeppar
Gör såhär:
1) Koka potatisen i saltat vatten. Dela sparrisen i 3 delar. 4-5 minuter innan potatisen är klar slänger du i sparrisen också så den får koka med sista tiden.
2) Strimla salladlökarna, alltihopa på löken. Dela rädisorna i klyftor och dela tomaterna. Lägg allt på ett stort fat.
3) Dressingen: Smält smöret i en kastrull tills det är brynt. Den ska bli lite brunaktig i färgen och så doftar det lite nötigt, då vet man att den är klar. Ta av från plattan. Häll i resten av ingredienserna och rör runt.
4) När potatisen kokat klart delar du potatisarna, lite varmt om händerna men jobba med gaffel och kniv. Lägg på potatisen på fatet bland grönsakerna. Häll på dressingen och rör runt. Servera genast!