I väntan på att stor rödingen ska nappa så tipsar jag om Löksill.
Dessa sillfiléer använder jag.
Klipp sillen i lagom stora bitar och varva sillbitar och löken i en glasburk med tätslutande lock.
Kram//Erica
så här:
1. Skala och riv rödbetan.
2. Koka upp vatten, socker, ättika, salt och rödbeta i en kastrull och låt sjuda 30 minuter. Låt svalna helt.
3. Koka äggen 6-7 min. Spola äggen i kallt vatten och låt svalna. Skala äggen, lägg i en glasburk och sila över den kalla lagen.
4. Låt stå i kylen över natten.
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 msk malen gurkmeja
Gör så här:
1. Blanda ättika, socker, vatten och gurkmeja i en kastrull och låt koka upp tills sockret smält. Låt lagen svalna.
2. Koka och skala äggen och lägg i en glasburk. Häll över den avsvalnade lagen och låt äggen stå över natten.
Värm ugnen till 175°. Öppna filodegen och lägg på en bricka, täck väl med dubbla kökshanddukar eller plastpåse, degen är känslig och torkar ut väldigt snabbt, om den gör det kommer den att smulas sönder när du använder den. Lägg en degplatta på bakbordet och pensla med olja eller smör. Lägg köttfärsfyllning längs kanten från långsidan. Rulla till en lång rulle och snurra ihop till en spiral, lägg den mitt i ugnsformen. Fortsätt att göra samma sak med resterande fyllning och degplattor och bygg ihop rullarna tills du har en spiral i formen. Pensla bureken med lite smör eller olja.
Strö över wasabisesamkryddan.
Servera sallad till
50g färsk jäst
3 dl standard mjölk
3 dl vatten ( paltspad)
50g smör
2 tsk salt
1/2 uppvispat ägg
Vetemjöl ca 13 dl
Topping:
Uppvispat 1/2 ägg
Riven ost ( jag hade riven edamer och Västerbottenost)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, blanda ner mjölk och vatten(paltspad) och låt blandningen bli ljummen, max 37 grader. Häll över mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen löses upp. Tillsätt salt och vetemjöl, lite mjöl i taget under knådning tills du får en fin och smidig deg som inte klibbar. Men ta inte för mycket mjöl för då blir brödet torrt. Låt degen jäsa ca 30-40 minuter i bunken under en bakduk. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut degen. Lägg upp degen på en plåt med bakplåtspapper, tryck ut den så den täcker plåten och stansa ut lagom stora bitar, tryck ner ända ner i botten på plåten. Jag har en plåt som är ca 30×40 cm, eller det är en vanlig ugnsplåt som går att reglera så jag minskar den lite för att få dem lite extra fluffiga. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över en god riven ost. Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.
Sätt in brödet i ugnen ca 20 minuter på 225 grader. Brödet ska låta lite ihåligt när du knackar på det och få en fin färg. Låt svalna och bryt i